Az egész világ a hétfői piacnyitásra vár. Érezni lehet a feszültséget és a bizonytalanságot a levegőben. A düh még ennél is kézzelfoghatóbb. Ahogyan azt várni lehetett, az adósságplafon megemelése önmagában nem volt képes eloszlatni az aggodalmakat, sőt inkább fokozta a gazdasági bizonytalanságot, és egy sor eseményt indított be, köztük az Egyesült Államok leminősítését az S&P hitelminősítő által.

Vannak események a történelem során, melyekről egyértelműen látható, ha nem is azonnal, hogy a helyzet akkor billent ki az egyensúlyból. Akik nyitott szemmel járnak, képesek felismerni ezeket az eseményeket és így fel tudnak készülni az eshetőségekre. Az elmúlt két hét is egy ilyen eseményben végződött. Elértünk a fordulóponthoz és egyértelmű, hogy valami új és veszélyes dolog van a láthatáron. A kérdés az, hogy mit várhatunk.

A mostani leminősítés nem példanélküli a történelemben, de példanélküli az Egyesült Államok szempontjából. Nehéz megjósolni a befektetői világ reakcióját, néhány következmény azonban eléggé bizonyosnak, sőt, talán elkerülhetetlennek látszik.

A hitelminősítők megtámadása

Ez már korábban elkezdődött. Az olasz hatóságok razziát tartottak az S&P és a Moody’s irodáiban, valószínűleg az iránti aggodalmukban, hogy hitelminősítésük kicsúszik a kezük közül. Az USA azzal vádolja az S&P-t, hogy „elszámolta magát” és elhamarkodottan döntött a leminősítést illetően.

A fizetésképtelen kormányok és a hitelminősítők közötti háború innentől gyorsan elmérgesedhet. Számítani lehet további hivatalok „lerohanására” és ismételt vizsgálatokra. A fővonalas média mindent megtesz, hogy meggyőzze az embereket mennyire lényegtelen a leminősítés és, hogy az Egyesült Államok sértetlenül kerül majd ki a csatából.

Ahogy az összeomlás egyre nyilvánvalóbbá válik, a hitelminősítők ideális bűnbakká válhatnak, mondván, hogy maga a leminősítés okozta a válság elmélyülését.

Ez azonban mind csak cirkusz. Felejtsük el a közelmúlt leminősítéseit egy perce és vizsgáljuk meg a tényeket. Az Egyesült Államok már évekkel ezelőtt rászolgált a leminősítésre, különösen miután a Fed elkezdte felvásárolni az amerikai kincstárjegyeket, hogy ezzel pótolja az egyre csökkenő külföldi érdeklődést és pénzzé tette az ország adósságát, amely komoly inflációhoz vezetett. Olaszországot és még számos EU tagállamot is évekkel ezelőtt bóvli kategóriába kellett volna sorolnia a hitelminősítőknek. A hitelminősítőket inkább azzal lehetne vádolni, hogy olyan országok hitelminősítését védte, melyek erre nem voltak érdemesek. A legutóbbi leminősítéseknek már réges-régen meg kellett volna történnie.

Hirtelen a kormányok és maastrichti zsenik úgy érzik, rá kell mutassanak milyen komoly szerepe volt a hitelminősítőknek a derivativa lufi és a kidurranását követő válság kialakulásában. Amennyiben ez igaz, akkor miért nem szólaltak fel, amikor az S&P és a Moody’s kiváló minősítést adtak a bóvli kategóriát érdemlő értékpapíroknak? Most, hogy végre elkezdték tenni a dolgukat, azaz leminősítik a rossz adósokat, a kormányok nyomozást akarnak?

A hitelminősítők nem voltak egyedül a derivatíva lufi létrehozásánál. A magánkézben levő Federal Reserve mesterségesen alacsonyan tartotta a kamatokat és elárasztotta a piacot olcsó pénzzel. A nemzetközi bankok ezzel a pénzzel duzzasztották fel a piacot és hozták létre a derivativa mérget, amit a rendszerbe csepegtettek. A hitelminősítők belementek a játékba és AAA minősítést adtak ezeknek az értéktelen papíroknak. A kormány és az amerikai tőzsdefelügyelet szintúgy szemet hunyt az akció felett és nem volt hajlandó vizsgálatot indítani a csalás ellen.

A lényeg, hogy a mostanihoz hasonló válság nem alakul ki magától és létrehozni sem lehet, a piaci nagyjátékosok, a kormány, a szabályozó szervek és a hitelminősítők együttműködése nélkül. Mindannyian felelősek.

Drágább hitel

Bár a fővonalas média megpróbálja minimalizálni a leminősítés jelentőségét, azt nem tagadhatják, hogy mostantól az Egyesült Államok számára megdrágul a hitel. Ez több negatív hatással jár. Nehezebb lesz eleget tenni az ország fizetési kötelezettségeinek, hacsak nem kéri meg az amerikai kormány a Fed-et, hogy még több kincstárjegyet vegyen. Ha a befektetők és a központi bankok nem kapnak AAA biztosítékot az Egyesült Államokban befektetni kívánt pénzükre, egyszerűen más befektetés után néznek és olyan országok állampapírjait fogják megvásárolni, akik még rendelkeznek AAA minősítéssel. A más országok tulajdonában lévő amerikai kincstárjegyek és dollártartalékok megbízhatósága is megkérdőjeleződik. Az S&P leminősítésre reagálva, Kína, az USA legnagyobb hitelezője, nyíltan megkérdőjelezte az amerikai kincstárjegyek megbízhatóságát és követelte, hogy a dollár helyett új tartalékvaluta kerüljön bevezetésre. Elképzelhető, hogy a dollár árfolyama nem kezd napokon belül zuhanni, de ősz végére biztosan sokat veszít értékéből.

Egy biztos, a leminősítés több szempontból is közvetlen hatással lesz az USA gazdaságára. Aki másként gondolja álomvilágban él.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 916 101 megtekintés

Videó: 27 367 621 megtekintés

Látogatók

Összesen5117426

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh