Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elrendelte, hogy egy tervezett hadgyakorlat keretében egy Patriot rakétaüteget és F-16-os vadászgépeket telepítsenek Jordániába - közölte hétfőn a CNN.

A haditechnikai eszközök később is az országban is maradhatnak, hogy a szíriai polgárháború eszkalálódása közepette megerősítsék a hasemita királyság biztonságát.

Jordániában a hónap folyamán Eager Lion elnevezéssel, több ország részvételével tartanak majd hadgyakorlatot. T.G. Taylor alezredes, a Pentagon szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy az amerikai katonai eszközök egy része Amman kérésére a közös manővereket követően is az arab országban maradhat, hogy növelje annak védelmi képességét.

A Patriotok a texasi Fort Blissből érkeznek és biztosítják majd Jordánia rakétavédelmét, miután Szíria rakétákat szállított a libanoni síita Hezbollah milíciának. A Hezbollah ezeket a határokon átívelő támadásokra is felhasználhatja. Libanonban az utóbbi napokban megszaporodtak az erőszakcselekmények, Izrael pedig megerősítette északi határának védelmét.

Az amerikai F-16-osok a jordániai légierővel gyakorlatoznak majd együtt. Eközben a kongresszus részéről egyre erősebb nyomás nehezedik a Fehér Házra egy Szíria felett létrehozandó repüléstilalmi zóna érdekében.

A hadgyakorlattól függetlenül az Egyesült Államok 200 katonai tervezőt küld Jordániába az 1. páncélos hadosztály Fort Bliss-i parancsnokságáról, hogy a helyi hadseregnek segítséget nyújtsanak a hosszú távú tervezésben vegyifegyver-válság és nagyméretű humanitárius segélymisszió esetére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 635 megtekintés

Videó: 48 297 551 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920407

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh