Adathegyekkel megtámogatva vádolhatná Kína az Egyesült Államokat hackertámadásokkal, de ez egyrészt nem segítene a probléma megoldásában, másrészt nem is volna méltányos, mert a bizonyítás technikailag nem lehetséges - állította a számítógép-hálózatok vészhelyzetben való kezelésére alakult kínai országos koordinációs központ igazgatója a China Daily című, angol nyelvű napilap szerdai számában.

Huang Cseng-csing azt mondta, hogy a kínai célpontok elleni amerikai kibertámadások olyan súlyúak, mint amilyenekkel az Egyesült Államok vádolja Kínát. Kínai részről eddig nem nevezték meg felelősként sem Washingtont, sem a Pentagont, mert ez felelőtlenség lenne - mondta.

A szakember kitért arra is, hogy szervezete igyekezett az Egyesült Államokból érkezett valamennyi panaszra választ adni, de például nem kaptak arra vonatkozó információt, hogy kínaiak több mint húsz korszerű haditechnikai eszköz terveihez férhettek hozzá. Ehelyett - tette hozzá - ellenőrizetlen hírek jelentek meg ezzel kapcsolatban a médiában.

A The Washington Postban megszellőztetett értesülések a csúcstechnológiát képviselő fegyverek adataihoz való feltételezett hozzáféréssel kapcsolatban még megjegyezte, hogy a titoktartás alapszabályait figyelembe véve az effajta szupertitkos információkat nem tárolják internetkapcsolattal elérhető gépeken.

A központ adatai szerint az idei év első hónapjában több int 13 400 támadás érkezett kínai gépek ellen külföldről, ami számítógépek millióit érintette. Mind a szerverek, mind a nagygépek feletti irányítás átvételét tekintve az amerikai támadások állnak az első helyen. Csaknem 250 fontos, köztük kormányzati intézmény elleni számítógépes támadást is regisztráltak, amelyek közül 54 IP-címe volt amerikai.

Huang úgy vélte, felelőtlenség lenne azt állítani, hogy ezek mögött amerikai kormányzati megbízások állnak, ahogy a kínaiaknak vélt támadások mögött sem lehet egy megbízót azonosítani. A szakember értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a kiberbiztonság kérdésében "az Egyesült Államok kormányának minden szintjén" támadás éri Kínát. Mint mondta, e mögött politikai szándékot sejt.

A Fehér Ház korábbi közlése szerint a téma kiemelt helyen szerepel Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök hétvégi kaliforniai találkozójának megbeszélésein is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 857 788 megtekintés

Videó: 39 828 000 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5971447

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh