Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) PPRISM programja kiterjed Hongkong és a szárazföldi Kína lakosaira és intézményeire - állította Edward Snowden a jelenleg a kínai különleges közigazgatási övezetben bujkáló amerikai informatikus, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantója a hongkongi South China Morning Post című lapnak adott exkluzív interjújában, amelyet helyi idő szerint csütörtökön hajnalban tettek közzé az interneten.

Snowden a közöltek bizonyításaként be is mutatott néhány dokumentumot a vele titkos találkozóhelyen interjút készítő riporternek. Kijelentette, az NSA 2009 óta hekkeli, vagyis töri fel módszeresen a város és Kína számítógépeit. Az iratok között nem voltak olyanok, amelyek azt igazolnák, hogy a tevékenység katonai intézmények ellen irányulna.

Snowden szerint az NSA több mint 61 ezer globálisan végrehajtott hacker-műveletből százak irányulnak szárazföldi kínai és hongkongi célpontokra. Ami a várost illeti, azon belül az egyik célpont a hongkongi kínai egyetem, továbbá közhivatalok és diákok.

"Mi alapvetően nagy internet rúterekhez hasonló, gerinchálózatokra kapcsolódunk rá, ami kapcsolódási lehetőséget teremt számítógépek százaihoz vagy ezreihez, anélkül, hogy mindegyiket egyenként meghekkelnénk" - magyarázta az informatikai szakember.

A múlt héten az amerikai kormány még boldogan végezte dolgát titokban, anélkül, hogy figyelembe vette volna az általa kormányzottakat - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "ennek vége". A társadalom minden rétege elszámoltathatóságot és felügyeletet követel - fűzte hozzá.

Snowden azt hangoztatta, hogy az információk közreadásával "az Egyesült Államok kormányának képmutató voltát" akarta demonstrálni, hiszen azt állítja, hogy célpontjai között nincsenek polgári intézmények, nem úgy, mint ellenfeleinek.

"És nem csak, hogy ezt cselekszi, de rendkívüli módon tart attól, hogy ez kiderül. Ezért kész minden eszközt, köztük a diplomáciai megfélemlítést is bevetni annak érdekében, hogy megelőzze ezeknek az információknak a nyilvánosságra kerülését" - jelentette ki.

Snowden a körülményeire és jövőjére utalóan megjegyezte, hogy sosem fogja már magát biztonságban érezni. "Minden szempontból nehéz helyzetben vagyok, de a hatalmat az igazsággal szembesíteni sosem kockázatmentes" - mondta. Egyúttal kifejezte, örül, hogy a globális közvélemény szót emel "a magánélet módszeres megsértései" ellen.

"Remélem, a világ kormányai vissza fogják utasítani, hogy az Egyesült Államok megfélemlítse őket annak érdekében, hogy üldözzék a politikai menedéket kérőket" - tette hozzá.

Snowden: nem vagyok áruló, sem hős, amerikai vagyok

Nem vagyok sem áruló, sem hős. Amerikai vagyok - mondta a South China Morning Post című lapnak adott exkluzív interjújában egy titkos hongkongi helyszínen szerdán Edward Snowden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója.

“Azok, akik úgy vélik, hibáztam, amikor Hongkongba jöttem, félreértették a szándékaimat. Nem azért jöttem ide, hogy elbújjak az igazságszolgáltatás elől. Azért vagyok itt, hogy felfedjek egy bűntettet” - jelentette ki a nagy nemzetközi visszhangot és az Egyesült Államokban hatalmas botrányt kiváltó leleplezés 29 éves főszereplője, aki személyének felfedése óta először adott interjút.

Snowdenről két napja csak annyit lehetett tudni, hogy hétfőn délben kijelentkezett abból a hongkongi szállodából, ahol május 20. óta tartózkodott és ahonnan a kiszivárogtatást megkezdte. Azóta vélhetően egy magánlakásban él.

Az informatikus lehetséges "menekülési útvonaláról" az elmúlt napokban számos újságcikk jelent meg, de ő maga most egyértelmű jelét adta annak, hogy bár sok lehetősége lett volna és lenne elhagyni Hongkongot, nem kíván távozni a kínai különleges közigazgatási övezet területéről, s szembeszáll az Egyesült Államok - bármilyen - kiadatására vonatkozó kísérletével.

"A szándékom az, hogy megkérjem Hongkong bíróságait és lakóit, döntsenek a sorsomról." Mint mondta, nem követett el bűncselekményt a városban, s nincs oka kételkedni annak (jog)rendszerében.

Snowden azt állította: megbízható forrásból arról értesült, hogy Washington kemény fellépéssel igyekszik a helyi vezetésénél elérni kiadatását, s mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a további kiszivárogtatásokat. Legfőképpen annak közzétételét, hogy a hongkongiak elektronikus adatforgalmát is megfigyelik - tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a családjával érintkezésbe lépett-e, közölte: nem volt bátorsága ehhez, nem beszélt velük, de aggódik miattuk a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) részéről nyilvánvalóan rájuk nehezedő nyomás miatt.

A Snowdennel készült interjút helyi idő szerint szerdán késő éjszaka kezdte részletekben közölni a South China Morning Post, s a lap online felületén csak órák múltán tett közzé egyes fejezeteket. Várható az interjú folytatása.

Snowden hongkongi hívei tiltakozó menetet szerveznek helyi emberi jogi aktivisták és ismert demokráciapárti politikusok részvételével szombat délutánra az Egyesült Államok helyi konzulátusa elé.

"Felszólítjuk Hongkongot, hogy tartsa tiszteletben a Snowden védelmére vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat és eljárásokat; elítéljük az Egyesült Államok kormányát, amiért megsérti jogainkat és magánéletünket. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy ne üldözze Snowdent" - áll a szervezők felhívásában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 958 megtekintés

Videó: 47 969 225 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887624

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh