Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke arra számít, hogy az izlandi részről felfüggesztett EU-csatlakozási tárgyalások eddigi menetét értékelő, őszre tervezett reykjavíki parlamenti vita nyomán tisztázódik, érvényes-e még a szigetország belépési szándéka.

"Az óra ketyeg, és valamennyiünk közös érdeke, hogy a döntés mielőbb megszülessék" - mondta újságírók előtt José Manuel Barroso bizottsági elnök, miután kedden Brüsszelben megbeszélést folytatott Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnökkel.

A bizonytalan helyzet mielőbbi egyértelműsítését szorgalmazta közleményében Herman Van Rompuy, az uniós tagállami csúcsvezetők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke is, aki szintén fogadta Gunnlaugsont.

Mindkét uniós politikus kiemelte, hogy az új izlandi kormányfő első külföldi útja Brüsszelbe vezetett. Gunnlaugson a Barrosóval közösen tartott sajtótájékoztatón országa nyitottságát hangoztatta arra, hogy az EU-val közösen keresse a megoldást a problémás kérdésekben, így például a fenntartható tengeri halászat - vagyis egyes halfajok túlhalászásának elkerülése - ügyében.

A 320 ezer lakosú szigetország 2008-ig, amikor a világgazdasági válság miatt bankrendszere összeomlott, egyike volt Európa leggyorsabban fejlődő államainak. A sokk miatt 2009-2010-ben sokan biztonságosabbnak vélték bekerülni az unióba, de ma már a lakosság többsége ellenzi a csatlakozást. A fenntartásokat fokozta, hogy az izlandi gazdaság magához tért, miközben az EU több tagja adósságproblémákkal küszködik.

Izland 2010 júliusában kezdte meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat. Az összesen 35 témafejezetből 21-et nyitottak meg, és tízet eredményesen le is zártak. Idén januárban, a parlamenti választások közeledtével felfüggesztették az integrációs folyamatot.

Az április végi voksoláson az EU-párti kormányzó balközép kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett, és az EU-csatlakozást ellenző Haladó Párt, valamint a Függetlenségi Párt alakíthatott kormányt. A két párt koalíciós megállapodásába belefoglalták, hogy népszavazást írnak ki az EU-csatlakozásról. Ennek időpontját még nem tűzték ki, arról azonban döntöttek, hogy az izlandi parlament ősszel megvitatja a csatlakozási tárgyalások eddigi menetének tanulságait. Brüsszel ettől a parlamenti vitától azt reméli, hogy legalább a politikai szereplők többsége nyitott marad Izland EU-tagságának gondolatára, és ez idővel megfordíthatja a csatlakozás iránt jelenleg negatív izlandi közhangulatot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 882 919 megtekintés

Videó: 49 060 160 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054145

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh