A pilóta nélküli légi járművek katonai célú alkalmazásának a problémája továbbra is heves vitákat szül a politikusok és a jogászok körében. Most megjelent benne egy másik meglepő szempont is. Az amerikai Brookings Intézet analitikai jelentése szerint az Egyesült Államok Légi-erejében drónkezelő hiány tapasztalható.

„Már kevésnek bizonyul az az 1300 „földi drónpilóta”, akik az USA rendelkezésére állnak” - írja a német Handelsblatt. „A drónok elsődleges szerepet játszanak a terrorizmus elleni háborúban, amelyet Obama folytat” – jegyzi meg a 20 Minuten svájci lap.

A pilótahiány nemcsak azzal magyarázható, hogy egyre szélesebb körben használják a drónokat, ennek van pszichológiai jellegű oka is. „Láttam, ahogyan a lövedék leszakította az egyik lábát és vérzett. A vér forró volt. Amikor meghalt, és megmerevedett, megváltoztak a színek a hőkamerában. Ugyanolyan szürke lett, mint maga a Föld” – mesélte az amerikai NBC News hírügynökségnek adott interjúban Brandon Bryant 27 éves drón-operátor, aki az amerikai légierő bázison szolgált.

2011-ben Bryant leszerelt. Elmondása szerint már nem érti, mi az élet értéke, és most poszt-traumatikus szindrómában szenved. Mielőtt befejezte a szolgálatát főnöke átadta neki 1626 terroristának a listáját, akiket elpusztított Irakban és Afganisztánban. „Bárcsak soha nem láttam volna ezt a papírt” - mondta Briant.

Ennek ellenére az Egyesült Államok tervezi, hogy szélesebb körben alkalmazza ezt a fegyverfajtát. A NATO szövetségesei követik a főpartner példáját, még akkor is ha ez pénzügyi és imágói veszteségekkel jár. Németországban, például, még mindig nem enyhült az úgynevezett „drón-üzleti csalással” kapcsolatos botrány, amikor meggondolatlanul mintegy fél milliárd eurót költettek amerikai harci drónok megszerzésére. Dmitrij Danyilov biztonsági szakértő egy nagyon fontos szempontot emel ki:

Rendkívül komoly verseny folyik ezen a területen. Nem sok sok drónt gyártanak a világon, és ezeknek műszaki jellemzői különbözőek. Annak idején a fegyverpiacon komoly reklámot csináltak egy német repülőgépnek. Most mindenki él az alkalommal, hogy kiszorítsa Németországot e piacról.

Ezen eset politikai aspektusára hívja fel a figyelmet Katrin Göring-Eckardt a Szövetség 90/Zöldek párt jelöltje:

Az adózófizető fizet, és mindig köteles fizetni. A gyártó viszont valahol a pálya szélén áll. Olyan benyomás alakul ki, hogy a Honvédelmi Minisztériumunk kizárólag az iparosok érdekében köt szerződéseket.

Mindennek ellenére a drón-piac továbbra is magabiztosan bővül, és a „földi" pilóták” száma az amerikai légierőben 3,3 százalékról 8,5 százalékra nőtt.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 568 megtekintés

Videó: 48 931 884 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028300

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh