Tartsák be a monopólium-ellenes törvényt! - figyelmeztette 30 multi helyi vezetőjét ékes kínai nyelven a nagyon befolyásos Reformbizottság egyik vezetője Pekingben.

A harminc cég között ott volt a Samsung, a Microsoft, a Siemens, az Intel és a General Electric helyi vezérkara is- értesült a Reuters. Hszü Hszinjü (Xu Xinyu) főosztályvezető megfenyegette őket: ne próbálkozzanak árkartellel! Ha pedig emiatt büntetést kapnak, akkor azt gyorsan fogadják el, és ne próbálkozzanak külső ügyvédi irodák bevonásával. Ha ugyanis ezt tennék, akkor a büntetés automatikusan megduplázódna vagy épp a háromszorosára emelkedne.

Augusztus elején öt külföldi multit büntettek meg 110 millió dollárra, mert a tejpor piacon árkartellt alkottak. Más multik ellen is folyt vizsgálat, de ők "önkritikát gyakoroltak" és ezért kisebb büntetéssel megúszták. Az "önkritika" ebben az esetben azt is jelenti, hogy a többiekkel kapcsolatban kell feljelentéseket megfogalmazniuk, és aztán ezek alapján a nagy-hatalmú Reformbizottság elítélheti őket. A pekingi kormányzat kemény vonala elbizonytalaníthatja a külföldi befektetőket, ám a multik számára Kína hatalmas piaca olyan nagy vonzerőt jelent, hogy aligha csökkentik emiatt érdekeltségüket. A kínai nyelvű kioktatás pedig minden bizonnyal azt a célt szolgálta, hogy a multi cégek ne vigyék nemzetközi fórumok elé a vitás ügyeket, és ehelyett azt a régi bölcsességet alkalmazzák, hogy Kínában kínai szokás szerint élj!

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 840 327 megtekintés

Videó: 49 016 939 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042764

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh