Nemzetközi szakemberből álló testületet hozott létre vasárnap Londonban egy klímaszkeptikusként ismert alapítvány a globális felmelegedésre vonatkozó adatok közötti jelentős eltérések kivizsgálására - ismertette a The Daily Telegraph.

A globális hőmérsékleti rekordokat jegyző négy legfőbb szolgálat az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) globális történeti klimatológiai hálózatába (GHCN) tartozó meteorológiai állomások által begyűjtött adatokra támaszkodva teszi közzé a felmelegedésre vonatkozó adatait.

Ezek alapján a szakemberek a múlt hónapban bejelentették, hogy az idei volt az eddigi legmelegebb március a világban a mérések 1880-as kezdete óta, és 2015 várhatóan átveszi 2014-től az "eddigi legmelegebb év" címét.

Az észak-kaliforniai Remote Sensing Systems (RSS) tudományos kutatóintézet és az Alabamai Egyetem (UAH) kutatói azonban műholdas megfigyelésre támaszkodva mérik a hőmérsékleti adatokat, és ezek szerint nem az elmúlt hónap volt az eddigi legmelegebb március, és 2014 sem volt az eddigi legmelegebb év.

A klímaszkeptikusként emlegetett londoni központú Global Warming Policy Foundation elnevezésű kutatóközpont most ötfős nemzetközi testületet hozott létre annak alapos és átfogó kivizsgálására, hogy a mintegy háromezer földfelszíni meteorológiai állomás által begyűjtött eredeti adatok manipulálásával - amelyre több száz példát találtak az elemzők - mekkora mértékben torzulhatott a globális felmelegedés folyamatáról alkotott kép.

A Terence Kealey, a Buckinghami Egyetem korábbi alkancellárja által elnökölt testületnek Peter Chylek fizikus, Richard McNider nyugalmazott egyetemi tanár, Roman Mureika módszertani szakértő, idősebb Roger Pielke elismert klimatológus és William van Wijngaarden fizikus a tagja.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 661 megtekintés

Videó: 48 305 332 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921319

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh