A brazil szupermarketeket a jövőben nem fognak árusítani olyan húst, amely az Amazonas esőerdőiben nevelt szarvasmarhából származik.

A 2800 áruházat tömörítő Brazil Szupermarketek Szövetsége közölte: ettől az intézkedésétől azt remélik, hogy visszaszorítja az amazonasi esőerdők kivágását szarvasmarha-tenyésztés céljából.

Az erdőirtás üteme ugyan az utóbbi években lelassult az Amazonas mentén, ám még manapság is nagy térségekben vágják ki az őshonos növényeket, hogy legelőket, szójaültetvényeket alakítsanak ki. A szupermarketek az intézkedésről egyezményt írtak alá a brazil szövetségi főügyész hivatalával is - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

Daniel Cesar Azeredo Avelino főügyész szerint a fogyasztók számára is előnyös a megállapodás, mivel a hús eredetéről jobban tudnak tájékozódni majd az üzletekben és az internetes vásárlásoknál is. Avelino bejelentette, hogy hasonló egyezség tető alá hozásán dolgozik a kisebb kiskereskedelmi egységekkel is.

A Greenpeace környezetvédelmi csoport szerint a szarvasmarha-tenyésztés terjeszkedése az Amazonas mentén a legfőbb oka a térségben zajló erdőirtásnak. Egy decemberben közzétett tanulmány szerint Nagy-Britannia méretű terület esett áldozatául az erdőirtásnak 2000 és 2010 között az Amazonas térségében. Az Amazonasi Információs Hálózat szakemberei kimutatták, hogy mintegy 240 ezer négyzetkilométernyi amazonasi esőerdőt irtottak ki a vizsgált egy évtized alatt. A pusztítás elsősorban az illegális fakitermelés, az autópálya-építés, a bányászat, a mezőgazdasági termelés és állattenyésztés, a gátak, valamint a kőolaj- és földgázkitermelés számlájára írható. A 6,1 millió négyzetkilométernyi esőerdő 63 százaléka Brazíliában terül el, és a 2000-2010 közötti erdőirtás 80,4 százaléka is Brazíliát érintette.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 672 megtekintés

Videó: 48 933 847 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028626

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh