Egyelőre semmilyen dokumentált bizonyítéka nincsen annak, hogy Damaszkusz külvárosában vegyi fegyvereket alkalmaztak. Hivatalos szíriai hatóságok elutasították azon állításokat, hogy a kormányzati erők vegyi fegyvereket használtak volna. Ezeket a jelentéseket az ellenzéki harcosok provokációjának minősítették.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína ellenszegült annak a kísérletnek, hogy minden felelősséget az Assad rezsimre hárítsák. Moszkva és Peking felszólította, hogy az ENSZ ellenőrök először alaposan vizsgálják meg a tényeket.

Saját forrásaitól kapott információra hivatkozva, Oroszország bejelentette, hogy a vegyi-anyagokat tartalmazó rakétát az ellenzéki harcosok lőtték. Moszkva sürgeti az incidens halaszthatatlan vizsgálatát – mondta Alekszandr Lukasevics az orosz külügyminisztérium szóvivője. De ez nehézségekbe ütközhet.

A szóban forgó terület a fegyveresek ellenőrzése alatt áll. Abból indulunk ki, hogy az ENSZ-missziónak meg kell állapodnia a szíriai hatóságokkal, mint házigazdával.

Több nyugati szakértő kételkedik abban, hogy a kormányzati erők megtehették ezt a szörnyű lépést. Például, ezen a véleményen van Richard Labévière a Défense lap főszerkesztője is.Lehetséges, hogy a szíriai lázadóknak nem volt más választása, mint hogy vegyi fegyvert alkalmazzanak, hogy a közvélemény figyelmét keltsék - mondta Labévière.

Nagyon óvatosnak kell lennünk a vegyi fegyverek alkalmazása körülményeit tanulmányozva Szíriában. Ez a téma minden egyes alkalommal merül fel, amikor a szíriai ellenzék gyengül. Inkább pszichológiai háborúval van dolgunk, és azon törekvésével, hogy manipuláljanak a közvéleménnyel.

Ugyanakkor Törökország, Nagy-Britannia és Franciaország a szíriai helyzet „erővel történő” megoldását sürgeti. Az alaphangot Párizs adja meg. A BMFTV francia televíziós csatornának adott interjúban Laurent Fabius külügyminiszter kijelentette, hogy eljött az „erő alkalmazásának” az ideje. A miniszter azt is elmondta, hogy „ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hoz döntést a szíriai eseményekről, akkor az ilyen határozatokat más eszközökkel hozzák.”

Alekszandr Lukasevics az orosz külügyminisztérium szóvivője furcsának nevezte Fabius javaslatát, hogy megkerüljék az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Annál is inkább, hogy a vegyi fegyver alkalmazásának nincsen semmilyen bizonyítéka.

Az USA egyelőre nem mondja, hogy elkerülhetetlen a katonai megoldás. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Obama elnök elrendelte az amerikai hírszerző ügynökségeknek, hogy gyűjtsék össze és elemezzék ki az összes információt a vegyi fegyverek állítólagos alkalmazásáról Damaszkusz külvárosában.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 139 megtekintés

Videó: 48 931 624 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028276

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh