Az izraeli média hétfőn a Szíria elleni háború esélyeit latolgatja és azt, hogy miként érintheti ez a zsidó államot. A Maariv című lap vezércikke szerint Barack Obama amerikai elnök hajlik egy Damaszkusz elleni közeli csapás engedélyezésére, miután Washingtonban szinte biztosra veszik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai vegyi fegyvert használtak.

Ugyanakkor Jeruzsálemben attól tartanak, hogy nem lesz hatékony a katonai lépés, és Szíria a nemzetközi beavatkozás nyomán megtámadja Izraelt - írja az újság.

A Jediót Ahronót című lap internetes hírportálja, a ynet Obama elnök beavatkozási lehetőségeit mérlegeli. Első helyen egy vegyi fegyvert bevető egységek elleni légicsapást jelöl meg, de ennek hátránya a pontos hírszerzéshez szükséges idő. Lehetséges a szíriai légierő és a ballisztikus fegyverek elleni légicsapás, de ekkor számolni kell a belesüllyedéssel a "szíriai mocsárba" - írja a lap. Ha repüléstilalmi övezetté nyilvánítanák Szíriát, azzal nem semlegesítenék az ellenséges tüzérséget. Ha viszont Obama a vegyi fegyverek raktárainak elfoglalását választaná, ahhoz szárazföldi csapatokat kellene bevetnie, amit az amerikaiak nem támogatnak.

A Háárec című lap hétfői elemzése szerint véget ért a "stabil instabilitás" korszaka a térségben, a vegyi fegyverek szinte bizonyos szíriai bevetése beavatkozásra készteti Washingtont, bármennyire szeretne is kívül maradni ezen a polgárháborús viszályon. Mindez Izraelre is hatással lehet, akármennyire óvakodott is eddig a szíriai elnök Jeruzsálem megtámadásától.

A lap szerint a legvalószínűbb forgatókönyv egy szíriai katonai célpontok elleni amerikai rakétatámadás, talán a légierő fedezetében, és a célpontok között lehetnek parancsnoksági épületek, a légierő és föld–föld rakéták kilövőhelyei. Az amerikai elnök egy egyszeri büntetőakciót próbál majd végrehajtani, amely a jövőre nézve elrettentő hatással lenne, de nem biztos, hogy ez lehetséges: nehéz kiszámítani Aszad elnök válaszát és azt, hogy Obama lépése nem robbant-e ki egy regionális háborút. Washingtonban az elemzés szerint elsősorban attól tartanak, hogy az akció túlnőhet eredeti célján.

Izraelben ugrásszerűen nőtt a lakossági igény a védelmi felszerelésekre

Izraelben megugrott az igény az esetleges vegyi vagy biológiai támadások idején használatos védelmi felszerelések iránt - írta az Jiszráél Hajóm című napilap hétfőn.

A szíriai helyzet híradásai nyomán vasárnap megnégyszereződött a civil telefonhívások száma az elosztást végző postai információs központokban, és megháromszorozódott azok száma, akik a védelmi dobozok pénzért házhoz szállítását kérték.

A hadseregnél is megerősítették a lakossági igény növekedését, és közölték, hogy minden alkalommal ugrásszerűen nő az igény a gázálarcot is tartalmazó védelmi dobozokra, amikor a térségben bizonytalanabbá válik a helyzet.

Az izraeli postahivatalok 2010 februárjában kezdték meg az új védelmi csomagok kiosztását, amelyeket eddig a mintegy nyolcmilliós lakosságból ötmillió emberhez sikerült eljuttatniuk.

Vannak városok, ahol az ott lakók több mint háromnegyedének van már, de például a Jeruzsálemben és Eilaton élők kevesebb mint harmada rendelkezik a felszereléssel, ők valószínűleg kevésbé tekintik veszélyesnek lakóhelyüket. A védelmi dobozokért el kell menni az elosztóközpontokba, vagy házhoz lehet szállíttatni azokat csekély díj ellenében.

Lavrov: Moszkva aggodalommal fogadja az amerikai nyilatkozatokat

Moszkvában mélységes aggodalommal fogadták washingtoni hivatalos személyek elmúlt napokban tett kijelentéseit arról, hogy az amerikai hadsereg kész "beavatkozni" a szíriai konfliktusba - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetése során.

Lavrov szerint bizonyos washingtoni körök - beleértve azokat, amelyek egyre aktívabban szólítanak katonai beavatkozásra "az ENSZ megkerülésével" - nyíltan kísérletet tesznek arra, hogy semmibe vegyék a közös orosz-amerikai törekvéseket a válság békés rendezésének szentelt nemzetközi konferencia összehívására.

Szergej Lavrov arra szólította fel Washingtont: "tartózkodjon attól, hogy erőszakkal gyakoroljon nyomást a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak és arra törekedjen, hogy normális feltételek jöjjenek létre az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez".

Az orosz külügyminiszter John Kerrynek Moszkva azon álláspontját is hangoztatta, amely szerint számos bizonyíték van arra, hogy a szíriai ellenzék úgymond megrendezte a Damaszkusz külvárosában múlt szerdán állítólagosan végrehajtott vegyifegyver-támadást, hogy azzal a Bassár el-Aszad vezette hatalmat vádolhassa.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők hajtották végre a támadást, amely több száz - egyes állítások szerint 1300 - ember halálát okozta. A szíriai kormány ezt cáfolta.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Kerry ígéretet tett arra, hogy Washingtonban "figyelmesen tanulmányozni fogják" Moszkva érveit.

Szergej Lavrov arra is kitért, hogy egy esetleges szíriai katonai beavatkozás súlyos következményekkel járna az egész közel-keleti és észak-afrikai régióban. "A destabilizáló folyamatok hatását Irak és Líbia máig érzik" - mondta.

Az orosz és az amerikai diplomácia vezetői megállapodtak arról, hogy a szíriai válság ügyében a közeljövőben folytatják az egyeztetést. A felek a szíriai politikai rendezést célzó újabb genfi konferencia előkészítése okán szerdára terveztek újabb megbeszélést.

Aszad: kudarcba fulladna egy esetleges amerikai beavatkozás

Az Egyesült Államok kudarcot vallana, ha úgy döntene, hogy katonai műveletet indít Szíria ellen - jelentette ki a szíriai elnök az Izvesztyija című orosz lapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

"Kudarc vár az Egyesült Államokra, ahogy minden korábbi, általa indított háborúban, Vietnamtól kezdve mostanáig" - mondta Bassár el-Aszad arra a kérdésre, mi történik, ha az amerikai haderő csapást mér Szíriára.

A szíriai elnök szerint a józan észnek ellentmondanak és politikai indíttatásúak azok az amerikai és nyugati vádak, amelyek szerint az arab ország vezetése vegyifegyver-támadást hajtott végre.

A szíriai felkelők közlése szerint Aszad hadereje augusztus 21-én ideggázt vetett be Damaszkusz keleti peremén.

"Talán bevethet vegyi- vagy bármilyen más tömegpusztító fegyvert egy állam olyan helyen, ahol a hadseregét összpontosította?" - érvelt Bassár el-Aszad, mondván, hogy abban a kerületben, ahol a kormányerők állítólag vegyi fegyvert vetettek be, valójában nem létezik jól meghatározható frontvonal a hadsereg és az ellenzéki fegyveresek között.

Aszad szerint a kormányerőknek a terroristák felett aratott sorozatos győzelme áll a nyugati vádak mögött.

A szíriai elnök az interjúban mindvégig terroristáknak nevezte a hatalma ellen harcoló erőket. "Nincs semmilyen ellenség, amely elfoglalta volna a területeinket. Terroristákkal van dolgunk, akik behatolnak a falvakba, a külvárosokba. Bűnözőkkel, akik ártatlan embereket ölnek meg, elpusztítják az infrastruktúrát. (...) Tevékenységünk lényege a terroristák megsemmisítése" - mondta a szíriai elnök az Izvesztyija riportereinek.

Szerinte nem az a lényeges, mekkora területet uralnak a Damaszkusz ellen harcoló fegyveresek, hanem az, hogy havonta tízezer számra érkeznek Szíriába a terroristák. Kijelentette, hogy a harcok elsősorban ezért folytatódnak, és azért, mert nem szűnik meg a terroristák külföldi támogatása, fegyverellátása.

A szíriai elnök méltatta Moszkva és az orosz elnök segítségét. "Oroszország politikai támogatása és az, hogy az amerikai nyomás ellenére pontosan betartja a katonai megállapodásokat, érzékelhetően javított gazdasági helyzetünkön" - nyilatkozta Aszad. Az Sz-300 rakétavédelmi rendszerekről szóló kérdésre válaszolva csak annyit közölt, hogy Oroszország azt szállítja, ami Szíria védelmét szolgálja. Emellett üzemanyagot, élelmiszert és gyógyszert is kapnak Moszkvától. Bassár el-Aszad azt is elmondta, hogy még a szíriai válság előtti időkből való kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, akivel időről-időre telefonon beszél.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 736 312 megtekintés

Videó: 48 943 480 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030289

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh