"Biztosak vagyunk abban, hogy a gonosz párt, a Hezbollah követte el a sajnálatos merényleteket Tripoli városában, Libanonban!"- áll az AQIM közleményében.

Az Al Kaida észak-afrikai szárnya nem érintett közvetlenül a térségben, ezért szakértők úgy vélik: az Al Kaida központja rajtuk keresztül üzent a síita Hezbollahnak. Maguk az Al Kaida fegyveresei már hetek óta harcban állnak a Hezbollah harcosaival Szíriában. Az Al Kaida ugyanis mindent megtesz Basar Al Asszad elnök megbuktatása érdekében, míg a libanoni Hezbollah a szíriai kormányzat egyik legfőbb támogatója. A Hezbollah síita milícia, Asszad elnök az alavita kisebbség tagja, az Al Kaida viszont szunnita, és ezeknek a vallási különbségeknek mind nagyobb szerepük van nemcsak Szíriában, de az egész térségben.

Az Al Kaida egyesíteni akarja Irakot, Szíriát és Libanont és ott egységes szunnita muzulmán államot kíván létrehozni. Mi lesz a nem szunnita muzulmánokkal? A keresztényekkel? A fanatikus dzsihád harcosok nem mondják meg nyíltan, de az ő államukban "a hitetleneknek" nem sok babér teremne. Ezért folyik élethalálharc a síita Hezbollah és a szunnita Al Kaida között és ez lángra lobbanthatja a vallási ellentéteket az egész térségben.

Forrás: asiaport.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4569518

Jelenleg az oldalon

7
Online