Az erőszak beszüntetése és semmiféle külső katonai beavatkozás: ez Moszkva álláspontja a szíriai események kapcsán.

Ezt Mihail Margelov, a Föderáció Tanácsa Külügyi bizottságának vezetője jelentette ki, amikor találkozott az Oroszországba érkezett szíriai ellenzéki politikusokkal. A szíriai ellenzék nagyra értékelte Oroszország szerepét a rendezésben és javasolta, hogy legyen garantálója a Szíria jövőjéről folytatandó nemzeti párbeszédnek.

Az utóbbi időszakban rendszeresen vannak konzultációk Moszkvában szíriai személyiségekkel. A múlt héten a szíriai külügyminiszter járt Moszkvában, most viszont az Aszad-rendszer ellenzői, akik ötödik alkalommal keresték fel az orosz fővárost.

A jelenlegi delegáció a demokratikus változások nemzeti koordinációs bizottságát képviseli. Haiszam Mana, a küldöttség tagja nagyra értékelte a szíriai válság megoldására irányuló moszkvai erőfeszítéseket.

- Szerintünk az orosz kormány kiemelten fontos szerepet játszhat abban, hogy meggyőzze a szíriai rendszert az erőszak beszüntetéséről. Megtaláltuk azokat az érintkezései pontokat, amelyek alapján közeledhet a nemzeti koordinációs bizottság és az orosz kormány álláspontja. Először is: akárcsak Moszkva, mi sem fogadjuk el a külföldi beavatkozás lehetőségét. Másodszor: az a véleményünk, hogy meg kell gyorsítani a demokratikus reformokat országunkban.

Az ellenzékiek akkor érkeztek Moszkvába, amikor világszerte nagy figyelem övezi Kofi Annan, az ENSZ volt főtitkára misszióját. A szíriai kormány már hozzálátott az Annan ajánlotta békés rendezés fő pontjainak teljesítéséhez: ez a tűzszünet és a nemzetközi megfigyelők érkezése. A csoportnak van egy orosz tagja. Összesen 250 megfigyelő érkezését várják. Ugyanakkor több szíriai körzetben folytatódnak az összecsapások. A szakértők meg vannak győződve, hogy Kofi Annan tervének teljesítése nemcsak Bassár el-Aszad feladata. Az ENSZ-nek meg kell győznie egyes országok és szervezetek vezetőit, hogy mondjanak le a gerillák támogatásáról. Csak ebben az esetben működőképes a béketerv – jelentette ki Borisz Dolgov, az orosz Keletkutató Intézet szakértője.

- A fő dolog nem is annyira a fegyveres csoportok leverése, mint inkább a külső finanszírozás beszüntetése. A gerillák Törökországból és Libanonból érkeznek Szíriába, és támogatják őket a Perzsa-öböl uralkodói, az Egyesült Államok, a nyugat-európai országok. Ez a fő destabilizáló tényező.

Még egy probléma, hogy az ellenzék megosztott. Nem képesek a jelenlegi rendszerrel szemben igazi alternatívát nyújtani. Ezért illúzió lenne azt gondolni, hogy hamarosan rendezni lehet a konfliktust. Ami most van, az egy hosszas, munkaigényes folyamatnak a kezdete.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 910 megtekintés

Videó: 48 943 157 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030268

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh