Nem indíthatja újra az olajkitermelést a kínai állami olajvállalat az afrikai országban. Az olajminiszter a kínai cég helyi igazgatójának és helyettesének a távozását követeli.

Augusztus 12-én állították le Csádban a kínai CNPCIC olajkitermelését, mert súlyos környezeti károkat okozott a cég figyelmetlensége. Rengeteg fa kipusztult, amikor az olajat olyan tárolókban tartották, melyeknek nem volt kiépített fala, és ezért az olaj beszivárgott a talajba. Most két napon át tárgyaltak a kínai cég vezetőivel, de nem jutottak eredményre. A csádi kormány azt követeli, hogy az olajkitermelés során keletkezett iszapot a kínai cég valamilyen formában tegye veszélytelenné. Ha kell, ásson olyan szeméttároló kutakat, amelyekben az iszap nem fenyegeti a környezetet. Ezenkívül egy szemétégető felépítését is követeli a csádi kormány, hogy a veszélyes olajmaradványok ne veszélyeztessék a környezetet.

Csád 2003 óta termel olajat, napi 130 ezer hordó a kitermelés. A költségvetésnek ez a legnagyobb bevételi forrása. A kínai állami vállalat az egyik legnagyobb kitermelő cég, a kutakon kívül még egy olajfinomítót is üzemeltet a fővárosban. A kínai cég teljes együttműködést ígért, de a tárgyalások során az igazgató és helyettese olyan arrogánsan viselkedett, hogy Csád kormánya kérte Pekinget: hívja őket vissza az afrikai országból.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 641 megtekintés

Videó: 48 322 648 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923813

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh