2015 márciusára készül el 320 millió dollárnak megfelelő összegből és annyi energiát emészt fel, ami naponta 3300 japán háztartás ellátására elegendő lenne. Mindezek ellenére a japán kormány a héten egy jégfal mellett döntött a Fukusima Dai Icsi erőműből szivárgó radioaktív víz megállításának legjobb alternatívájaként.

A fal lesz annak a 470 millió dolláros erőfeszítésnek a központi eleme, amivel meggátolnák a napi 400 tonna talajvíz szennyeződését. Jelenleg, mint arról korábban már beszámoltunk, az egykor hűtésre használt víztömeget hatalmas tartályokban tárolják, melyek száma folyamatosan növekszik.

Az 1,4 kilométeres falat a Kadzsima cégcsoport fogja megépíteni, ehhez fagyasztó folyadékokat hordozó csöveket fektetnek le a föld alá, fokozatosan fagyasztva meg a talajvizet az altalajtól egészen 30 méteres mélységig, a fekükőzetig, így a víz a tengerbe folyik le.

Hasonló jégfalakat éveken át az Egyesült Államokban is alkalmaztak, például a bányajáratok biztosítására és a szennyeződések megfékezésére. A tervezet összköltségéből 150 millió dollárt a tárolt víz szennyezettségének csökkentésére fordítanak, ami így a tengerbe ömleszthetővé válik. A stratégiát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is támogatja.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 850 767 megtekintés

Videó: 49 031 021 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7046553

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh