Csehországban, Pardubice városában a tajvani gyártó a Hewlett-Packard számára készít konfigurációkat. A munkakörülmények alig különböznek az Ázsiában tapasztaltaktól.

A gyártósorok mellett vietnami, mongol és bolgár nők és férfiak dolgoznak 12 órás műszakokban, még éjjel is. A fizetés - ha minden jól alakul a számukra - 500 euró havonta, ugyanakkor rendkívüli teljesítménykényszer van rajtuk. A cikk egy dolgozót hoz fel példaként; Duyen 65 éves és már hét éve dolgozik a Foxconn pardubicei üzemében. Naponta 8-10 órán keresztül csomagol PC-ket. Hivatalosan nem a tajvani óriáscég, hanem egy helyi alvállalkozó alkalmazottja. A Hotel Harmony nevű szállón helyezték el három másik vietnami társával, együtt osztoznak egy 32 négyzetméteres apartmanon. A gyerekeit és az unokáit évente egyszer látja. A férfi elmondta, hogy addig akar dolgozni, amíg bír. A Foxconn képviselői és az alvállalkozó egyaránt jók hozzá, de idén kevesebb volt a munka, mint tavaly. Volt, hogy egy teljes hétig nem kellett dolgozniuk, ami edig nem jó hír, hiszen előfordulhat, hogy a cégnek nem lesz rá szüksége.

A Foxconn csak ilyen feltételekkel tud az Európai Unió területén nyereségesen kézzel összeszerelt számítógépeket gyártani. Miután a helyiek nem hajlandók 500 euróért dolgozni, ezért importálják a munkásokat, elsősorban Bulgáriából, de Mongóliából és Vietnamból is. Őket nem rémiszti el a vak engedelmesség szükségessége, a rendkívüli rugalmasság és az állandó teljesítménynövelés iránti követelmény. Ezek az emberek kiszolgáltatottak, az otthonuktól több ezer kilométerre vállalnak munkát mert szükségük van a pénzre, de nem beszélnek csehül, alig ismerik a jogaikat, ügyeik elintézéshez tolmácsokra van szükségük. Sokan közülük évekig vannak távol a családjuktól és ha elveszítik a munkahelyüket azonnal el kell hagyniuk Csehországot.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Bealkonyulhat a “biorobotoknak” Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 371 megtekintés

Videó: 48 298 715 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920524

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh