A teheráni külügyi szóvivő szerint még nem jött el az ideje a csúcsszintű megbeszélésnek.

Korábban Hassan Rohani többször is célzott rá: kész lenne személyesen is találkozni Obama elnökkel, aki szintén részt vesz az ENSZ közgyűlésén. Amerikai részről sem zárták ki ezt a lehetőséget, igaz nem is valószínűsítették a találkozót.

Most azonban kiderült, hogy nem lesz New Yorkban Oabama-Rohani találkozó. Az iráni külügyi szóvivő azt mondta, hogy még nem jött el az ideje egy ilyen szintű találkozónak. Kiderült, hogy a két külügyminiszter sem folytat négyszemközti megbeszélést. De John Kerry is ott lesz azon az informális tárgyaláson, amely a hatok külügyminiszterei és az iráni diplomácia vezetője között zajlik majd New Yorkban, a tervek szerint csütörtökön.

A BT öt állandó tagállama és Németország képviselői már régóta tárgyalásban állnak Iránnal az atomprogramról, de a megbeszélések eddig eredmény nélkül zárultak. Hassan Rohani azonban változást ígért. Irán és a hatok következő hivatalos tárgyalási fordulója októberben lesz Genfben.

Irán továbbra is állítja, hogy jogában áll a békés atomprogram folytatása. De hogy ezen elvi álláspont fenntartása mellett hajlandó-e gyakorlati kompromisszumokra, például ellenőrök beengedésére, az majd csak az októberi tárgyalás során derül ki.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 938 882 megtekintés

Videó: 49 092 621 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058508

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh