200 millió jen - mintegy 2 millió dollár - a kétes hitelek összege, melyet a hírhedt japán gengszterek, a jakuzák cégei kaptak. Főként autóvásárlási hitelekről van szó.

Japán második legnagyobb bankjának vezetői 2011 óta tudtak az ügyről, de nem tettek semmit.

"Komoly kárt okoztunk cselekedeteinkkel! Bocsánatot kérünk!"- mondta a Mizuho bank főnöke, majd mélyen meghajolt. Ezek után ismertette, hogy a bankcsoport a vezérkar nagy-részétől megválik. Ezenkívül szerződtetett egy keménykezű korábbi bírót, aki a belső ellenőrzést irányítja majd. Mi lesz a főnök úrral? Ő marad, de féléves fizetését nem kapja meg.

A pénzügyminiszter közölte: még tanulmányozza az ügyet, és csak utána nyilvánít véleményt.

A Mizuho bank már a nyáron módosította belső szabályzatát, és ez előírja, hogy alaposan ellenőrizni kell a hitelképességi vizsgálat során, hogy a hitelt kérő nem bűnöző-e. Ez persze általános szabály, de a jakuzák annyira beépültek a japán társadalomba, hogy sokszor nehéz megállapítani egy cégről: vajon a tulajdonos a hírhedt gengszterekhez kötődik-e? A Mizuho bank főnöke hangsúlyozta, hogy viszonylag kis összegekről van szó. A jakuzákkal foglalkozó irodalom szerint a bankok és a gengszterek kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza, és sokkal nagyobb összegeket érintenek mint 2 millió dollár. Miért nem vizsgálják ezt alaposabban? Mert a jakuzák nemcsak a gazdasági életbe épültek be régóta, hanem a politikai pártokkal is jók a kapcsolataik. Ezért, bár most néhány fej lehullott Japán második bankjában, kevesen gondolják, hogy a jakuzákra nagy csapást mértek volna, így a gengszterek birodalma tovább virágozhat a távol-keleti szigetországban.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 881 076 megtekintés

Videó: 49 059 295 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053827

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh