Oroszország kész részt venni azoknak a létesítményeknek az őrzésében, amelyekben majd megsemmisítik a szíriai vegyi fegyvereket - közölte csütörtökön Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettese a Nyizsnyij Tagilban rendezett szakértői tanácskozáson.

Hozzátette, nem kizárt, hogy a vegyi fegyverek megsemmisítésének biztosításában az Oroszországgal együtt hat volt szovjet tagköztársaságot egyesítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagállamai is szerepet vállalnak.

Szergej Rjabkov az Ural hegység keleti lábánál található városban zajló nemzetközi fegyverkiállításon szólalt fel. Kifejtette, hogy megítélése szerint a NATO a líbiai forgatókönyv megismétlésére készül Szíriában. "A NATO-hoz tartozó országok egy csoportja megsérti tevékenységével az ENSZ Biztonsági Tanácsának normáit" - mondta Rjabkov, utalva arra, hogy az Egyesült Államok és Franciaország is kész arra, hogy a nemzetközi szervezet beleegyezése nélkül légicsapásokat mérjen a közel-keleti országra.

Oroszország, amely Szíria legfőbb szövetségese, továbbra is kitart amellett, hogy egy Szíriával foglalkozó új ENSZ-határozat ne tegye lehetővé az erő alkalmazását.

Szergej Rjabkov a Russia Arms EXPO-2013 nevű haditechnikai rendezvényen arról is beszélt, hogy Oroszország egyelőre nem csatlakozik a hagyományos fegyverek korlátozásáról szóló nemzetközi szerződéshez (ATT), mert annak normái gyengébbek, mint az orosz haditechnikai együttműködés rendszerébe foglalt szabályozás. Moszkva arra törekszik, hogy módosítsák az egyezményt.

Az ATT megtiltja, hogy az aláírók olyan országokba szállítsanak fegyvereket, amelyekben háború zajlik, és azokba is, ahol megsértik az emberi jogokat. Mint azt a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap kiemelte: az olasz parlament szerdán hagyta jóvá a nemzetközi szerződést, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 655 734 megtekintés

Videó: 48 860 469 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016730

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh