A legkisebb tévedést sem követhetjük itt el!- hangsúlyozta Chuck Hagel amerikai hadügyminiszter, aki meglátogatta a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat.

Bár Amerika költségvetési gondokkal küzd és több helyen csökkenti haderejét, de a koreai félszigeten továbbra is 28 500 amerikai katona állomásozik majd- mondta a hadügyminiszter miután megnézett egy közös amerikai-délkoreai hadgyakorlatot. Hatvan évvel ezelőtt ért véget a koreai háború, melyet még mindíg nem zárt le békeszerződés. Észak Korea rendszeresen újabb háborúval fenyegeti meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat.

Idén tavasszal Észak-Korea ifjú vezére nukleáris csapást helyezett kilátásba háború esetére. Az ENSZ szankciókat alkalmaz Észak-Korea ellen, mert a világtól elzárt ország atomfegyvert fejleszt ki. Washingtonban azt gyanítják, hogy Észak-Koreának hatalmas vegyi fegyver készlete is van. "Épp ezért azt gondolom, hogy Észak-Korea nagy figyelemmel kísérte az ENSZ döntését Szíria vegyi fegyvereivel kapcsolatban!" - mondta az amerikai védelmi miniszter Dél-Koreában. A miniszterhez hamarosan csatlakozik az amerikai vezérkari főnök és a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka is.

Ezzel egyrészt demonstrálni akarják Amerika kiállását Dél-Korea mellett, másrészt pedig az új stratégiára hívják fel a figyelmet. Hagel Obamát idézte Dél-Koreában. Az amerikai elnök arról beszélt, hogy az USA stratégiai érdekei immár nem Ázsia nyugati részére koncentrálódnak mint az iraki és az afganisztáni háború idején hanem a Távol-Keletre. Ezt az irányváltást kívánja demonstrálni az amerikai katonai vezetés Dél-Koreában, amely Japán mellett az USA legfontosabb szövetségese a térségben.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 180 megtekintés

Videó: 48 296 474 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920323

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh