Damaszkusz mindenféle korlátozás nélkül együttműködik a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW). Ugyanakkor a szíriai lázadókat a külföldi szponzoraiknak meg kell győzniük arról, hogy tartózkodjanak a provokációktól.

Már a közeli napokban Damaszkuszba érkezik az ellenőrök első csoportja. Az lesz a feladatuk, hogy felbecsüljék a szíriai vegyifegyver-készletet. Ezt a Kommerszant lapnak adott interjújában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki.

A hivatalos szíriai hatóságok készek teljes egészében együttműködni az OPCW szakembereivel. A szíriai vegyi anyagok felszámolásában a legfőbb akadályt a felkelők provokációi jelenthetik. Szergej Lavrov rámutatott: a szíriai ellenzék egy része szélsőségesekből áll, akikre senki nincs kihatással. Jevgenyij Szatanovszkij Közel-Kelet szakértő szerint ezért is lesz nehéz elkerülni a provokációkat.

Az ellenzék jelentékeny része terrorista szervezetekből áll, akik ellenségnek tekintik azokat az országokat, amelyek döntést hoztak Szíria leszerelésére. Nem lehet kizárni az ENSZ-ellenőrök,a vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértők elleni támadásokat,mint ahogyan a terrorista csoportok részéről azokat a kísérleteket sem, hogy ellenőrzésük alá vegyék az ilyen fegyvereket.

Szergej Lavrov közlése szerint az OPCW ellenőreinek első csoportja már a napokban Szíriába érkezik. A helyszínen veszik fel a kapcsolatot a szíriai kormánnyal, amely már kijelölte a szakértők támogatásáért felelős személyt. A szakértők mérik fel a szíriai vegyi fegyverek tényleges nagyságát, és azt is, hogy hol és hogyan semmisíthetők meg ezek a fegyverek. Andrej Baklickij politológus kommentárja.

A szíriai vegyi fegyverek mennyisége meghaladja az ezer tonnát. Ezek a fegyverek alapvetően a központi raktárakban vannak elhelyezve, így viszonylag könnyű lesz meggyőződni arról, hogy a kinyilvánított mennyiség megfelel-e az adott helyszínen találtnak. Még Genfben megegyeztek, hogy erre novemberben kerül sor.

Ezt követően az ellenőrök megvizsgálják, melyek azok a vegyi anyagok, amelyek a helyszínen megsemmisíthetők. Ugyanakkor alkalmazhatók lesznek a vegyi fegyverek megsemmisítését szolgáló mozgatható berendezések, amelyekkel rendelkezik az Egyesült Államok és több más ország. A vegyi fegyverek egy részét nyilván külföldre viszik, azaz más országok területén semmisítik meg. Egyelőre nem világos, kik és milyen mértékben fedezik ezeknek a munkálatoknak a költségeit. Valamennyi összeget Oroszország is felajánl - jelentette ki Szergej Lavrov. Genfben, amerikai kollégájával, John Kerryvel folytatott tárgyalásait követően, az orosz külügyminiszter emlékeztetett, hogy egyes országok ígérték a Szíria elleni amerikai csapás finanszírozását. Ha ez így van, akkor készen kell, hogy álljanak a vegyifegyver-tartalékok megsemmisítésével kapcsolatos kiadások vállalására is.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 339 megtekintés

Videó: 48 933 601 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028571

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh