Ellaposodtak a szaúdiak és szövetségeseik által Katar elszigetelésére tett kísérletek, az ország átvészelte a nehéz hónapokat, s válságkezelésből is jól vizsgázott.

Különös ajándékkal kedveskedett Katarnak a Fitch Ratings az arab ország ellen épp egy éve meghirdetett embargó kapcsán: a hitelminősítő az emírség hosszú távú adósságának besorolását helybenhagyta, a hozzá fűzött negatív kilátást azonban stabilra változtatta. A Standard & Poor’s és a Moody’s a negatív kilátást fűzi a besoroláshoz, ám esetükben is csak idő kérdése a szigor enyhítése.

A Katar ellen szomszédai, Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Egyiptom által elrendelt szárazföldi, légi és vízi blokád, továbbá a pénzügyi, diplomáciai és utazási szankciók ugyanis nem vezettek eredményre. Eddig még arra sem sikerült megbízható bizonyítékkal előállniuk a szaúdiaknak, hogy Katar valóban a nemzetközi terrorizmus kiszolgálója és finanszírozója lenne.

A szaúdiak szemében az ősellenségnek számító Iránt a szövetségesei közé soroló katariakat több tényező is segítette a blokád átvészelésében. A szupergazdag ország okos gazdálkodással és áldozatvállalással szállt szembe az embargóval, amely a társadalmat is összekovácsolta. Irán és Törökország elejétől fogva baráti segítséget nyújtott, légihídon szállították a szükséges élelmiszereket és árukat, így a katariak – bevallásuk szerint – semmiben sem szenvedtek hiányt. Az ország nagy szerencséje, hogy az Egyesült Államok nem állt egyik oldalra sem a vitában.

A Fitch Ratings elemzésében azt írja, hogy Katar példamutató módon reagált a blokádra. Szigorítottak a költségvetési kiadásokon, a tőke menekülését megállították, a bankrendszert stabilizálták.

A blokád első három hónapjában 30 milliárd dollárt vittek külföldre döntően szaúdi és emírségekbeli ügyfelek számláiról, de ezekből is visszacsorgott már 10 milliárdnyi. A deficit lefaragása olyan jól ment, hogy jövőre plusszal zárhat a katari büdzsé. A gazdaság és beszerzési forrásainak újrakonfigurálása sikeres volt, az ország legfontosabb bevételi forrását, a cseppfolyós gáz értékesítését sem tudták akadályozni, az energiahordozó exportjában továbbra is világelső a miniállam. A gazdaság pedig a belső tartalékok feltárásával, azaz a devizatartalékok, valamint a külföldi eszközökben, cégekben és ingatlanokban lévő befektetések egy részének értékesítéséből származó pénz átcsatornázásával új lendületet kapott, ahogy a blokádot követő hullámvölgyből kilábalva a katari tőzsdeindex is magasabban jár, mint egy éve.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 507 megtekintés

Videó: 47 970 889 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887776

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh