Vo Nguyen Giap a vietnami háború legendás tábornoka, az első ázsiai hadvezér, aki a modern korban legyőzte a nyugati haderőket, 102 éves volt.

A briliáns stratégiai megoldásairól és kíméletlen eszközeiről elhíresült tábornok volt a vietnami függetlenségi háború forradalmárjainak utolsó képviselője. Giap helyi idő szerint péntek este hunyt el hosszú betegség után Hanoi egyik katonai kórházában.

Giap, akit temperamentuma és vakmerősége miatt csak Vörös Napóleonként emlegettek, óriási tiszteletnek örvendett Vietnamban, és hírnevét csupán mentora, Ho Si Minh, a független Vietnam első elnöke emléke múlja felül.

A partizánhadsereget vezető tábornok 1954-ben legyőzte a francia csapatokat Dien Bien Phunál. Zseniális győzelme, amelynek stratégiai hátterét ma is tanulmányozzák a katonai akadémiák hallgatói, nem csupán Vietnam függetlenségéhez, hanem a gyarmati rendszer bukásához vezetett az egész indokínai térségben.

Az indokínai háború hőseként emlegetett Giap ugyancsak nagy szerepet játszott az Egyesült Államok által támogatott dél-vietnami kormányzat legyőzésében, 1975 áprilisában ő volt a Saigont - a volt dél-vietnami fővárost - elfoglaló csapatok irányítója. A győzelem után egyesítették újra a kommunista Észak-Vietnamot a déli területekkel.

"Nem volt olyan nemzeti felszabadító háború, amely kegyetlenebb lett volna, és több áldozattal járt volna. Mégis harcoltunk, mert Vietnam számára semmi sem becsesebb, mint a függetlenség és a szabadság" - nyilatkozta a már idős tábornok 2005-ben az AP amerikai hírügynökségnek Saigon elestéről, felidézve Ho Si Minh államfő híres mondatát.

Katonai sikerei ellenére politikai karrierjét meghiúsította a kommunista kormányzat. 1975-ben leváltották az észak-vietnami hadsereg éléről, és a hatalom első emberével, Le Duannal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával szembeni nyílt konfliktusa miatt lépésről lépésre háttérbe szorították. Giap sokáig megtarthatta miniszterelnök-helyettesi címét, végül 1991-ben szorították ki teljesen a kommunista párt központi bizottságából.

"Nyugodj békében, emberek hőse. Mindig te maradsz a legnagyobb tábornokunk" - írták vietnamiak az internetes közösségi oldalakon, amelyeket elárasztottak pénteken a tábornok halálhíréről szóló bejegyzések.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 184 megtekintés

Videó: 48 305 854 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921371

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh