Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a nyáron fellőtt három kínai műhold, amelyek augusztus óta furcsa manővereket hajtanak végre a pályán, egy műhold-ellenes fegyver kidolgozásáról szóló program része. Erről a Washington Free Beacon internetes kiadás számolt be. Három műhold, az SY-7, CX-3 és SJ-15 megközelítő műveleteket hajtottak végre, az egyiket pedig robotkarral szerelték fel, amely elfogott egy másik műholdat.

Hivatalosan a kínai kormány azt mondta, hogy az SY-7, CX-3 és SJ-15 műholdak tudományos és kutatási feladatokat fognak végrehajtani az űrhajók szervizelése területén. A robotkar tesztelése teljes összhangban van ezzel. Hasonló eszköz többek között az amerikai Space Shuttle űrhajón is volt.

A közeledés technológiája katonai célt is hordozhat magában. A Szovjetunió a múltban vadászgép-műholdakat dolgozott ki, amelyek feladata az volt, hogy az ellenség űrhajóját megközelítsék, majd robbantással megsemmisítsék azt. A DF-21 és esetleg a DF-31 rakéták mintáján már tesztelt műhold-ellenes rakéták mellett, amelyek közvetlenül a Földről indulnak és megsemmisítik az ellenfél űrhajóit, Kína szovjet mintájú gyilkos-műholdakkal rendelkezhet. Ezek a műholdak a katonai feszültség növekedésének az ideje alatt állhatnak pályára és sokáig ott tartózkodhatnak, amíg parancsot kapnak bevetésre.

Ugyanakkor könnyen bizonyítható egy műhold megsemmisítése műhold-ellenes fegyver által, jogi szempontból pedig háborús cselekménynek minősül. Elképzelhető, hogy Kína rugalmasabb lehetőségeket fontolgat az ellenséges műholdak hatékonyságának a csökkentésére, megzavarva azok működését megsemmisítés nélkül. Sokkal célravezetőbb lehet az ellenség műholdjainak az elfogása robotkarral, az irányuk megváltoztatása, illetve akadály létrehozása. Egyes esetekben az ellenség valószínűleg be sem tudná bizonyítani, hogy támadás érte a műholdját.

Kína a műhold-ellenes fegyverre úgy tekint, mint az amerikai technológiai fölény elleni egyik eszközre. A kínai katonai doktrína az elektronikus hadviselés egyidejű bevezetését, a kommunikációs rendszerek megtámadását, hírszerzést és irányítást, valamint a számítógépes hálózatok elleni támadást foglalja magába.

Az ellenfél műholdjainak elektronikus megtámadása és megsemmisítése ilyen körülmények között természetesnek és elkerülhetetlennek minősül. Ennek eredményeként Kína már most a világ legerősebb műhold-ellenes fegyverek létrehozásáról szóló programmal rendelkezik.

Forrás: ruvr.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 935 megtekintés

Videó: 48 934 064 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028667

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh