Irán atomprogramjának visszafejlesztését kéri Izrael a nagyhatalmaktól a nukleáris tárgyalások genfi újrakezdésekor, továbbá azt, hogy idő előtt ne enyhítsenek a gazdasági szankciókon - áll a biztonsági kabinet egyhangúlag elfogadott, kedden nyilvánosságra hozott határozatában.

Ennek a grémiumnak általában titkosak a döntései, csak ritka alkalmakkor kerülnek nyilvánosságra. A kormány sajtóhivatala által ezúttal közzétett határozat felszólítja a genfi tárgyaláson Iránnal szemben tárgyaló feleket az urániumdúsító, a nehézvizet előállító és a plutóniumtermelő létesítmények felszámolásának, valamint a hasadóanyag külföldre szállításának szorgalmazására.

A szöveg ugyanakkor nem ismétli meg azt a már többször elhangzott fenyegetést, hogy Izrael kész egyedül is megakadályozni az iszlám köztársaság nukleáris fegyverhez jutását.

Az izraeli felhívás kétségbe vonja Irán atomprogramjának polgári céljait, mert "békés programokhoz nincs szükség urániumdúsításra vagy plutónium előállítására". "Történelmi hiba lenne nem teljes mértékben kihasználni a szankciókat, engedményeket tenni azelőtt, hogy megbizonyosodnának Irán nukleáris programjának leállításáról" - áll a határozatban.

A jeruzsálemi felhívás hangsúlyozza, hogy Teherán mindeddig megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni nukleáris program és ballisztikusrakéta-program beszüntetését követelő határozatait, s hogy az iszlám köztársaság fenyegetést jelent a Közel-Keletre, Európára, az Egyesült Államokra és más országokra nézve.

Genfben közben a nyilatkozat kibocsátása után nem sokkal megkezdődtek a kétnaposra tervezett tárgyalások a Hatok néven emlegetett, az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot és Németországot tömörítő csoport, valamint Irán között Teherán atomprogramjáról.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 680 064 megtekintés

Videó: 48 890 858 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021441

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh