Az amerikai szövetségi szenátus vezetői szerdán hivatalosan bejelentették, hogy kompromisszumos, kétpárti megállapodás született a felsőházban az adósságplafon felemeléséről és a szövetségi kormányzat finanszírozásának újraindításáról.

Harry Reid, a szenátusi demokrata párti többség és Mitch McConnell, a republikánus párti kisebbség vezetője elmondta, hogy az alku értelmében az adósságplafont a február 7-ig tartó időszakra emelnék meg, az ideiglenes költségvetés pedig január 15-ig fedezné a szövetségi kormányzat kiadásait.

A megállapodás értelmében a törvényhozás két háza költségvetési egyeztetést kezd azzal a céllal, hogy december 13-ig hosszú távú kétpárti megállapodást dolgozzon ki a kiadások csökkentéséről és az adópolitikáról.

Jelentős győzelem a Fehér Ház számára, hogy az egészségügyi reformtörvényen nem hajtanak végre jelentősebb változtatást, valamint hogy a felek végül nem fosztották meg a pénzügyminisztériumot attól a jogától, hogy a jövőben is rendkívüli intézkedések segítségével próbálja meg elkerülni az államcsődöt.

Reid a piacok által nagyon várt bejelentés során egyebek mellett a gazdasági stabilitás fontosságáról beszélt, McConnell pedig hangot adott meggyőződésének, hogy az alku segítségével még a nap folyamán fel lehet majd oldani a pénzügyi-politikai patthelyzetet.

Jay Carney szóvivő a Fehér Ház nevében üdvözölte a kompromisszumot és sürgette a kongresszust, hogy azt a lehető leggyorsabban szavazással is erősítse meg. Carney szerint az alku nyomán újraindulhat a kormányzat működése, elhárult a fizetésképtelenné válás veszélye és sikerült meghaladni a katasztrófapolitikát. Azzal kapcsolatban nem bocsátkozott jóslatokba, hogy a felsőházi megállapodást a republikánus többségű alsóház is támogatni fogja-e.

A szenátusi megállapodás - amelyet még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is - egy nappal azon határidő előtt jött létre, amelyre az amerikai pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak legkésőbb meg kell állapodnia az államadósság limitjének megemeléséről. Ellenkező esetben a közgazdászok többsége szerint technikai csőd következhet be.

Az adósságlimitre és az ideiglenes büdzsére vonatkozó szenátusi törvénytervezetről - az elfogadási eljárás felgyorsítása érdekében - várhatóan a képviselőház szavaz majd először. A szenátus várhatóan "vacsora után", azaz közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban szavaz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 211 megtekintés

Videó: 48 282 493 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919015

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh