Válogatás nélkül minden országot lehallgat az Amerikai Egyesült Államok, amely álszent módon a saját maga által bepiszkolt sajtószabadságát állítja példaként a többi ország elé - írják a kínai központi lapok a legutóbbi Snowden-szivárogtatást követően.

A China Daily napilap csütörtöki számában csaknem egy oldalon át taglalja az amerikai sajtó szabadságának korlátozottságát. Az újság szerint a sajtót érintő szabályozásokat a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után a nemzeti érdekekre és a terrorizmus elleni harcra való hivatkozással szigorították. Mint ahogy arra az Edward Snowden által kiszivárogatott információk is rámutatnak - írja a China Daily -, a fenti okok csupán kifogások.

Miközben saját maga fokozza a sajtó ellenőrzését, az Egyesült Államok nemzetközi befolyását bővítendő a sajtószabadság terjesztésének fontosságát hangsúlyozza. Akik ugyanakkor amerikai típusú sajtószabadságot kívánnak országuknak, óvatosnak kell lenniük, Washington láthatatlan keze ugyanis messzire elér - figyelmeztet a China Daily.

A Hszinhua hírügynökség kínai nyelvű portálján emlékeztet: három hónappal a Snowden-botrány kirobbanása után is újabb és újabb részletek sokkolják a világ közvéleményét. A hírügynökség az NSA által lehallgatott külföldi vezetőket sorolja, megállapítva: mindegy, hogy északi vagy déli, elnök vagy egyszerű állampolgár, barát vagy ellenség, az Egyesült Államok válogatás nélkül mindenkit lehallgat.

Washington érdemben nem nyilatkozik az eset kapcsán, mindössze azzal védekezik, hogy minden más ország is így tesz - idézi a hírügynökség Caitlin Haydent, a Fehér Ház szóvivőjét. Ez a tevékenysége Amerika többi országgal szembeni bizalmi szakadékát növeli, melyet őszinte hozzáállás és tettek nélkül ma már nehezen lehet megszüntetni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 612 428 megtekintés

Videó: 27 948 198 megtekintés

Látogatók

Összesen5157012

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh