Nagy-Britannia berlini nagykövetségén is működik lehallgató központ - írta a keddi The Independent.

A vezető brit liberális napilap beszámolója szerint az információ az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a CIA egykori alkalmazottjától, Edward Snowdentől származik.

Snowden kiszivárogtatásait a brit lapok közül eddig elsősorban a baloldali The Guardian közölte. Ezúttal azonban a The Independenthez jutott el az az információ, amely szerint az Egyesült Államok berlini nagykövetségén berendezett lehallgató központot a Snowden-akták nyilvánosságra kerülése óta bezárták ugyan, azonban a brit képviseleten is működik hasonló figyelőszolgálat. Ezt a jelek szerint a német hatóságok nem vettek észre, legalábbis Berlin hivatalosan egyelőre nem tiltakozott a brit kormánynál - áll a brit lap keddi beszámolójában.

A The Independenthez eljuttatott NSA-akták - köztük légi felvételek - tanúsága szerint a brit lehallgató központ a német parlament épületétől és Angela Merkel kancellár irodájától "kőhajításnyira", a brit nagykövetség tetején, egy fehér, henger alakú, sátorszerű építményben működik. Az utcáról nehezen észrevehető szerkezet a német egyesítés után felépített, 2000-ben megnyílt új berlini brit nagykövetség átadása óta az épület tetején van.

A henger alakú szerkezet rendkívüli módon hasonlít ahhoz a lehallgató poszthoz, amelyet a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ használt a hidegháború idején Nyugat-Berlinben a kelet-német és a szovjet kommunikáció figyelésére - írta a The Independent.

A lap szerint a GCHQ által jelenleg Berlinben használt figyelő berendezések alkalmasak lehetnek mobiltelefonos hívások, wifi-hálózatokon továbbított adatok és a német főváros kormányzati intézményeiben zajló egyéb kommunikáció figyelésére.

A The Independent megkeresésére a GCHQ nagy-britanniai illetékesei csak annyit közöltek, hogy "folyamatban lévő biztonsági ügyekhez" nem fűznek kommentárt.

A lap szerint ugyanakkor a nagykövetségeken működő "kémbázisok" fontosságát jelzi, hogy az NSA és a CIA Washington környékén, egy erdős területen felépített egy "nagykövetségi stílusú" épületet a figyelő technológia tesztelésére és az operatív személyzet kiképzésére. A Maryland államban felhúzott ál-nagykövetség műholdképein egy ugyanolyan fehér, henger alakú szerkezet látható, amilyen a berlini brit nagykövetség tetején is van - áll a The Independent keddi riportjában.

A Snowden által átadott NSA-dokumentumokból a lap szerint kiderül az is, hogy a nagykövetségeken folyó titkosszolgálati lehallgató műveletekben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is részt vesz; ez az országcsoport "a nemzetközi lehallgató koalíció öt szeme".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 119 megtekintés

Videó: 48 927 132 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027434

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh