Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges erők annyira megerősödtek Szíriában, hogy a mérsékelt ellenzék már képtelen szembeszállni velük, miközben a radikális iszlamisták a saría (muzulmán vallási jog) önkényes és szigorú értelmezése mentén szervezik az életet a polgárháború sújtotta közel-keleti ország északi részén - írta internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió kedden.

A CNN helyszíni riportja szerint az al-Kaidához köthető Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű csoport mára a legerősebb fegyveres erővé vált Szíria északi részén, és egyre nagyobb befolyással bír a nagyobb településeken.

Az ILIÁ helyi aktivisták szerint egyértelmű taktikát követ: először a felkelők kezében lévő területek szélén elhelyezkedő kisebb településeket vonja ellenőrzése alá, majd szépen lassan elkezdi bekeríteni a nagyon városokat is. A csoport már számos kisebb várost tart egyedüli uralma alatt, és több nagyobb központ - elsősorban Aleppó és Idlib - környékén növeli befolyását kulcsfontosságú útvonalak és ellenőrzőpontok elfoglalásával.

Az iszlamisták ereje Rakka városában a legjelentősebb. A Washington Institute nevű agytröszt szerint Rakka a legnagyobb város, amely valaha az al-Kaida uralma alá került az iszlám világban, bár egyes szakértők vitatják ezt.

A távlati cél, hogy összekapcsolják a szunnita többségű - és az al-Kaida egyik melegágyának számító - iraki Anbár tartományt az észak-szíriai területekkel, és a Földközi-tengerig húzódó iszlám államot hozzanak létre.

Az ILIÁ pénzügyi erőforrásainak és jó szervezettségének köszönheti, hogy a rivális felkelőcsoportok - köztük a Nyugat által támogatott Szíriai Szabad Hadsereg - nem mernek szembeszállni vele. Habár a csoport létszáma nem jelentős, maximálisan kihasználja a rendelkezésére álló erőforrásokat - mondták szakértők az amerikai hírtévének.

Az Egyesült Államok és szövetségesei számára hosszú ideje dilemmát jelent az al-Kaida jelenléte a polgárháborúban, ami miatt eddig vonakodtak fegyverekkel ellátni a szíriai ellenzéket. Ugyanakkor megfigyelők szerint az ILIÁ éppen a támogatás hiánya miatt kialakult hatalmi vákuumot kihasználva vált meghatározó szereplővé a két és fél éve tartó konfliktusban.

Helyiek elmondása szerint az ILIÁ eleinte "barátságosan és békésen" lépett fel azon településeken, amelyeket az uralma alá akart vonni, és pénzügyi ösztönzőket is felajánlott az együttműködésért cserébe. Manapság azonban egyre brutálisabbá válik a csoport.

Az ILIÁ által ellenőrzött területeken már megindult az iszlám társadalom erőszakos kiépítése, amit egy női aktivista a tálibok afganisztáni rémuralmához hasonlított. A nők számára például már megtiltották, hogy férfi kísérő nélkül járjanak-keljenek, sminket viseljenek, férfi orvoshoz menjenek és nadrágot hordjanak, hajukat pedig muzulmán fejkendővel kell eltakarniuk. Emellett a dohányzást és a fényképezést is betiltották.

Bírálóikkal is egyre kegyetlenebben bánik el az ILIÁ: beszámolók szerint elhurcolják, megverik és elektrosokkal kínozzák az általuk gyanúsnak vélt embereket - írta riportjában a CNN.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4136043

Jelenleg az oldalon

11
Online