Németországban előfizetéses alapon működő áramszolgáltatás bevezetéséről egyeztetnek a koalíciós tárgyalásokon.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciós szerződésének fogyasztóvédelmi fejezetén dolgozó munkacsoportban arról tárgyalnak, hogy a feltöltőkártyás mobilszolgáltatáshoz hasonló rendszerre állítják át a lakossági áramszolgáltatást.

Az elképzelés szerint a hagyományos villanyórákat a szolgáltatóknak kellene lecserélniük kártyás mérőórákra. A nagyjából 40 millió háztartást tíz éven belül át lehet állítani az új rendszerre - mondta Ulrich Kelber, az SPD delegációvezetője a Saarbrückener Zeitung című lapnak.

Az előfizetéses szolgáltatás ösztönzi a takarékosabb és gondosabb fogyasztói magatartást - mondta a politikus a lap hétfői beszámolója szerint.

Az új rendszer a számlatartozások felhalmozódása ellen is véd. A tartozások az áramszolgáltatás leállításához vezetnek, a szolgáltatás újraindításának külön díja pedig még tovább növeli a fogyasztók terheit. Az előfizetéssel mindezt el lehet kerülni - emelte ki Mechthild Heil, a munkacsoport CDU-s főtárgyalója. Az eljárás a szolgáltatóknak is előnyös, hiszen biztosan megkapják az elfogyasztott villamos áram ellenértékét - tette hozzá a konzervatív politikus.

A beszámoló szerint évente több mint 300 ezer németországi háztartásban kapcsolják le rövidebb-hosszabb időre az áramot számlatartozás miatt.

A koalíciós tárgyalások október 23-án kezdődtek, és várhatóan november végéig tartanak. A koalíciós szerződés kidolgozásában 300-nál is több politikus vesz részt, a szerződés egyes fejezetein 12 munkacsoport és négy alcsoport dolgozik. A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány várhatóan röviddel karácsony előtt alakul meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 229 megtekintés

Videó: 48 920 026 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025741

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh