A korábbi derűlátó közlésekkel szemben holtpontra jutottak az amerikai-afgán biztonsági megállapodásról folyó tárgyalások, mert Washington ragaszkodik ahhoz, hogy az amerikai katonáknak szükség esetén joguk legyen behatolni afgán otthonokba, a kabuli vezetés azonban hallani sem akar erről - írta hétfői számában a The New York Times című újság.

A tárgyalások alig néhány nappal azelőtt feneklettek meg, hogy csütörtökön összeül a törzsi vezetőkből és vénekből álló afgán testület, a loja dzsirga. Vasárnapig tartó tanácskozásukon kellene jóváhagyniuk a megállapodást, amelynek alapján határozatlan ideig állomásoznak majd amerikai csapatok Afganisztánban, a harcoló NATO-alakulatok jövő év végi kivonulása után.

Hamid Karzai afgán elnök szombaton bejelentette ugyan, hogy elkészült a kétoldalú biztonsági megállapodás szövege, ám az amerikai liberális napilap úgy értesült, hogy a kulisszák mögött tovább tartanak az alkudozások. A tervek szerint a loja dzsirga elé külön-külön terjesztik be az amerikai és az afgán változatát annak a passzusnak, amely a magánházakba való behatolásokról rendelkezik.

Megfigyelők szerint igen valószínű, hogy a tanács az afgán verziót fogadja majd el, amely Karzai álláspontján alapul. Ennek értelmében a behatolásokat az afgán erők hajtanák végre, amerikai hírszerzési adatok alapján. Az amerikai vezetők azonban elutasítják az ilyen információk kiszolgáltatását, mert kiszivárogtatástól tartanak.

A The Washington Post vasárnap még arról számolt be, hogy gyakorlatilag elkészült az amerikai-afgán biztonsági megállapodás tervezete, amely egyebek között rendezné az amerikai katonák és polgári alkalmazottak jogi védelmének kérdését. A tervezet értelmében az amerikai állampolgárok felett az Egyesült Államok gyakorol majd kizárólagos joghatóságot, ugyanakkor senki nem kerülheti el a bűncselekmények miatti büntetőeljárást.

A megállapodástervezet nem teljesíti Karzainak azt a kívánságát, hogy az Egyesült Államok védjen meg Afganisztánt minden külső támadástól, de agresszió esetére Washington konzultációkat ígért, valamint közelebbről meg nem határozott segítséget. A lap rámutatott, hogy az afgán elnök kívánságának megfelelő szerződést a szenátusnak is ratifikálni kellene.

A dokumentum szövege ehelyett kimondja, hogy az Egyesült Államok erősen érdekelt Afganisztán stabilitásában és biztonságában, és nem rendelkezik a hátrahagyandó amerikai erők létszámáról. Erről Barack Obama elnök várhatóan a jövő év elején tesz bejelentést. A várakozások szerint összesen 5-10 ezer amerikai katona marad majd Afganisztánban 2014 után. Ezek többsége kiképzési és logisztikai támogatást nyújtana az afgán erőknek, de az országban maradna néhány különleges műveleti egység is, az al-Kaida maradványai elleni harchoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 071 megtekintés

Videó: 49 080 134 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056777

Jelenleg az oldalon

25
Online

Interreg CE1013 REFREsh