Újabb büntetést kap a JP Morgan Chase (JPM) pénzügyi szolgáltató, most 2,5 milliárd dollárt kell kifizetnie az amerikai pénzügyi felügyeleti hatóságoknak, mert nem értesítette őket, mikor gyanakodni kezdtek, hogy a csalásért 150 év börtönre ítélt Bernard Madoff valamilyen illegális tevékenységet folytat - írta az angol Financial Times napilap.

A lap forrásai szerint küszöbön áll a megegyezés a JPM és a manhattani ügyészség, valamint az amerikai pénzügyminisztérium között. A vádak szerint a JPM tudott arról 2008-ban, hogy Bernard Madoff érintett lehet egy piramisjáték ügyben, de nem értesítették megfelelő módon a hatóságokat.

A JPM már 2007-ben sejtette, hogy Madoff egy piramisjáték szervezője, bírósági iratok szerint egymás közt beszéltek is erről a cég felső vezetői. A JPM azonban nem lépett, mert miután John Hogan vezető kockázati igazgató beszélt Madoffal, úgy ítélték meg, hogy nincs akadálya a szokásos üzletmenet folytatásának.

2008-ban viszont változott a helyzet, a JPM jelezte az Egyesült Királyság felügyeleti szerveinek, hogy a Bernard Madoffnál elhelyezett befektetések hozama "túl jó, hogy igaz legyen". Az USA-ban azonban nem tettek ilyen bejelentést, és Madoff számláit se zárolták, ezért indult eljárás a szervezet ellen.

A JPM több éven keresztül alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyek Bernard Madoffal hozták őket összefüggésbe. Jamie Dimon vezérigazgató viszont ezen a héten jelezte, a bank azt szeretné, hogy befejeződjön a jogvita, ezért még fizetni is hajlandóak.

"Más dolgok is vannak még. Ma olvashattak Madoffról az újságokban. Néhányat ezekből a dolgokból le kell tudnunk, hogy végezhessük a dolgunkat. Az a feladatunk, hogy világszerte kiszolgáljuk az ügyfeleinket. Tehát azt akarom, hogy (már) legyen mögöttünk ez a dolog" - idézte a Financial Times a vezérigazgatót.

A lap információi szerint a 2,5 milliárd dolláros büntetésből 1 milliárd az ügyészségen keresztül a Bernard Madoff által megkárosított emberekhez fog jutni. A fennmaradó rész a pénzügyminisztériumhoz kerül a különböző jogsértések és feltételezett pénzmosás ellentételezéseként.

Madoff összesen 20 milliárd dollárt szedett össze, míg 2008-ban véglegesen összeomlott befektetési piramisjátéka. Az elmaradt hozamokkal együtt 65 milliárd dolláros kárt okozott. 2009 márciusában szabadságvesztésre ítélték.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 928 megtekintés

Videó: 49 059 232 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053819

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh