Titkos tárgyalások folynak Teheránban az olajszállítások fokozásáról annak ellenére, hogy a szankciókat Irán ellen csak részben oldották fel.

Novemberben az ENSZ BT öt tagja és Németország megállapodott Iránnal: enyhítik a szankciókat, ha biztosak lehetnek abban, hogy nincsenek katonai céljai a nukleáris programnak. A megállapodás szerint minden államnak a szinten kell tartania olajimportját, de növelni nem szabad. Márpedig Kína állítólag erre készül- a Reuters értesülése szerint.

Ha ez így lesz, akkor az USA szankciókat alkalmaz a Zhenrong kínai állami kereskedő cég ellen. Nem újdonság ez: 2012-ben már egyszer megtörtént. Érdekli-e ez a Zhenrong vállalatot, amely a pekingi hadügy irányítása alatt áll? Aligha!

A cégnek nincs vállalkozása az USA területén, így a szankciók nem érintik. Különben is a Zhenrongot épp azért hozták létre, hogy lebonyolítsa az első nagy kínai-iráni fegyvert olajért üzletet. Ez még 1995-ben történt, és azóta is virágzó kapcsolatokat ápol a két állam: Kína Irán legnagyobb kereskedelmi partnere és az iráni olaj első számú vásárlója. Kitáncol-e Kína a sorból hiszen a novemberi megállapodást Peking is aláírta?

A Reuters szerint már kész a megállapodás Kína és Irán között. Vajon rábólintanak-e a legfelső vezetők Pekingben? Hamarosan kiderül hiszen az iráni-kínai olajszállításokat árgus szemekkel figyelik az Egyesült Államokban és Izraelben.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 394 megtekintés

Videó: 48 322 523 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923779

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh