A 2013. esztendő egyik legfeltűnőbb hírének bizonyult a Forbes amerikai folyóirat által közzétett legújabb ranglista, amelybe a világ legbefolyásosabb személyiségeit sorolták be. Ez alkalommal Barack Obama amerikai elnök kénytelen volt teret engedni másoknak. A világrendszerre gyakorolt befolyás tekintetében orosz kollégája – Vlagyimir Putyin – került az első helyre. Szakértők ezt azzal hozzák kapcsolatba, hogy Moszkvának sikerült meghiúsítania a nyugati országok katonai akcióját az elhúzódó polgárháborús konfliktusban létező Szíriában, valamint a Kreml egyéb külpolitikai és belföldi sikereivel.

A Forbes az egyik legtekintélyesebb analitikai kiadvány. Majdnem százéves fennállása során a folyóiratnak sikerült megszereznie a bizalmat a közzétett információk iránt, beleértve a politikusok és üzletemberek rangsorát. Vlagyimir Putyint a folyóirat már nem először említi a legbefolyásosabb személyek közt, az orosz vezető azonban először mondhatja magáénak a kulcspozíciót. A második helyet Barack Obama foglalja el, a harmadikat Hszi Csin-ping kínai vezető.

Gyakorlatilag ez a három személy tükrözi a globális politikában kialakult valós helyzetet. A nevezett három főszereplő efféle besorolása annak jele, hogy az amerikai elit (a folyóirat bizonyos értelemben ennek a véleményét tükrözi) elismeri az orosz vezető személyes erőfeszítéseinek jelentőségét a legkülönbözőbb területeken: Oroszország geopolitikai és gazdasági érdekei térnyerésétől a nemzetközi jogelvek és a szuverén államok jogai következetes – és ami a legfontosabb – eredményes védelméig. Máskülönben Szíria kénytelen lett volna szembesülni a külső erők katonai beavatkozásának legsúlyosabb következményeivel, Irán békés nukleáris programja pedig ürügyet szolgáltatott volna a Teheránnal szembeni még szigorúbb szankciók életbeléptetésére és az iráni vezetőkre gyakorolt nyomás egyéb formáinak alkalmazására. Azonban Szíria esetében Vlagyimir Putyin aktív részvételével az a döntés született, hogy az erőakció alternatívájaként beérik a vegyi fegyverek megsemmisítésével.

A Forbes ranglistája kialakításának elveiről a Stratégiai Kommunikációs Központ alelnöke, Dmitrij Abizov nyilatkozott:

Az egyiket az információs elv jelenti, vagyis hogy milyen gyakorisággal említenek egy-egy politikust. Másodszor, hogy milyen mértékben vesz részt a döntéshozatalban és milyen mértékben függ álláspontjától és cselekedeteitől az általános helyzet nemzetközi kontextusban. E tekintetben az idei ranglistában nem látok semmi meghökkentőt. Kétségtelen, hogy egyik összetevőjének bizonyult a szíriai téma.

Forrsá: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 971 875 megtekintés

Videó: 49 111 898 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7060297

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh