Brit politikusok és katonai vezetők szerint a tálib lázadók várhatóan ismét hatalmukba kerítik Afganisztán déli térségeit a brit fegyveres erők idén esedékes kivonása után.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap hétfői kiadása idézte Lord Paddy Ashdownt, a Konzervatív Párttal jelenleg koalícióban kormányzó Liberális Demokraták egykori vezetőjét, aki kijelentette: a történelem kudarcként fogja számon tartani az afganisztáni brit beavatkozást.

Lord Ashdown, aki korábban a brit királyi tengerészgyalogság tisztje volt és az egyik legtekintélyesebb brit katonai szakértőnek számít, a brit lapnak kijelentette azt is: Afganisztán "tankönyvi példája" annak, hogy hogyan kell elveszteni egy háborút. "A legnagyobb tragédia az, hogy ezt a háborút megnyerhettük volna", mivel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után kezdett hadműveletek elején maga mögött tudhatta az afgánok többségének, a szomszédos országoknak és a nemzetközi közösségnek a támogatását.

Ezt a támogatást azonban a szövetségesek elfecsérelték, mivel irreális nemzetépítési célokat tűztek ki és erőfeszítéseiket nem hangolták össze - mondta Ashdown. Az egykori katonapolitikus hibának nevezte azt is, hogy az amerikai vezetésű hadi-koalíció nem vonta be a kezdetektől az Afganisztánnal szomszédos országokat, és a "nem megfelelő emberekkel" kötött egyezségeket. Ez széles körű korrupcióhoz vezetett az afgán kormányzati szférán belül, ami ennek megfelelő bizalomvesztést okozott - fejtegette Ashdown.

A volt liberális demokrata vezető szerint ezért nem a katonák, hanem a politikusok a felelősek. A katonák "nagyszerűen viselkedtek", ám a politikusok "rettenetes módon cserbenhagyták őket" - tette hozzá.

Ashdown szerint a NATO vezető politikusai egyöntetűen a "csaknem teljes tudatlanság pozíciójából" irányították az afganisztáni műveleteket, és ez nagyon nagy mértékben növelte a halálos áldozatok számát is.

Richard Williams, a brit fegyveres erők elit kommandós alakulatának (SAS) egykori parancsnoka a The Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott: nagyon meg lenne lepődve, ha a brit hadsereg fő tevékenységi területének számító déli Hilmend tartomány nyáron hivatalba lépő új kormányzója nem olyan személy lenne, aki "nagyon szoros kapcsolatban áll" a tálibokkal. Williams szerint ez rendkívül kényelmetlen helyzetet teremt majd, mivel "az emberek azt fogják mondogatni, hogy elvesztettünk csaknem 500 katonát, többségüket Hilmendben, és a végén átadtuk Hilmendet egy olyan kormányzónak, aki a tálibokkal szimpatizál".

A hadműveletek több mint 12 évvel ezelőtti kezdete óta 447 brit katona halt meg Afganisztánban.

Sir David Richards tábornok, aki tavaly nyárig a brit fegyveres erők vezérkari főnöke volt, a hétfői The Timesnak kijelentette, hogy nyugati támogatás nélkül "gyors ütemben hanyatlani fog" az afganisztáni hadsereg képessége a felkelők elleni hadműveletek végrehajtására. Ha pedig csökken az Afganisztán iránti bizalom, annak "pusztító hatása lesz" az afgán gazdaságra, ez viszont előkészíti majd a talajt a militáns dzsihádisták visszatéréséhez - fogalmazott a brit tábornok.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 951 724 megtekintés

Videó: 49 100 679 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059080

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh