A szükséges egymillió helyett csak valamivel több mint 285 ezer támogató aláírást kapott az az európai polgári kezdeményezés, amelynek az lett volna a célja, hogy az Európai Bizottság kezdeményezzen uniós jogszabályalkotást a feltétel nélküli alapjövedelem megteremtéséről - derül ki a kezdeményezés honlapjáról (basicincome2013.eu). A határidő január 14-én járt le.

Egy ilyen kezdeményezés akkor lehet sikeres, ha legalább hét tagállamból minimum egymillió uniós állampolgár aláírásával áll ki az ötlet mellett. Ráadásul egy-egy tagállamban sem mindegy, hogy hány aláírás gyűlik össze, legalább az adott ország európai parlamenti mandátumszámának 750-szerese kell. Ez Magyarország esetében például a jelenlegi állás szerint 16 500 aláírást jelent. A honlap tanúsága szerint Magyarországon csak 14 ezer 514 aláíró akadt. Egyedül Bulgáriában sikerült összegyűjteni a kellő számú szignót.

Az aláírások összegyűjtésére egy évük lett volna a kezdeményezőknek, az Európai Bizottság pont tavaly ilyenkor döntött arról, hogy elfogadja a kezdeményezést. Ha összejött volna az egymillió aláírás minimum hét országból, az sem jelentette volna viszont azt, hogy a kezdeményezők kívánsága automatikusan teljesül. Az csak arra kötelezte volna az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon az üggyel, hallgassa meg a javaslattevők részletes elképzeléseit, majd ezt követően javasolja új uniós jogszabály megalkotását vagy meglévő módosítását. Még ekkor is lehetősége van azonban Brüsszelnek arra, hogy ne tegyen semmit, ekkor viszont már a bizottságnak indokolnia kell, hogy miért nem teljesíti a kezdeményezésben megfogalmazott elvárásokat.

A feltétel nélküli alapjövedelem kezdeményezői konkrét összeget nem javasoltak, de lefektettek néhány irányelvek: elképzelésük szerint az alapjövedelem névre szólóan és univerzálisan járt volna az EU minden állampolgárának feltétel nélkül, és elég nagynak kellett volna lennie ahhoz, hogy pusztán abból "a társadalmi szerepvállalást lehetővé tévő, méltóságteljes" életet lehessen élni.

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés tette lehetővé, s mint jogintézménnyel a cél vele az, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Eddig egyetlen olyan kezdeményezés volt, amelyben a tagállamok hatóságai által hitelesített adatok támasztják alá, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás, ez azt mondatná ki uniós jogszabályban, hogy az ivóvíz nem árucikk, hanem a hozzáférés a csatornázással együtt alapvető emberi jog. Emellett még két másik kezdeményezés szervezői jelezték, hogy megvan a kellő számú aláírás. Az "Egy közülünk - One of Us" azon tudományos kísérletek uniós támogatásának leállítását javasolja, amelyek humánembrió elpusztításával járnak. Az "Állítsák le az élveboncolást! - Stop vivisection!" pedig az állatkísérletek betiltását irányozza elő az Európai Unióban.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 770 megtekintés

Videó: 48 314 166 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922744

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh