Oroszország vezeti a szíriai vegyi fegyverek kivonásával kapcsolatos nemzetközi műveletet. A mérgező anyagok – amelyek léte néhány hónappal korábban ürügyet szolgáltattak volna az USA és szövetségesei számára a katonai akcióhoz – szállításában orosz katonák és teherhajók, valamint kínai, norvég és dán hajók vesznek részt. Az államközi stábot a Pjotr Velikij atomcirkálón alakították ki.

A szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése politikai vonatkozásból gyakorlati síkra került. Ez pedig alapot szolgál ahhoz, hogy a hivatalos Damaszkusz ellenfeleinek korábbi tervei – a belső konfliktus erővel történő rendezése – csak szándék marad. Tavaly szeptemberben Moszkva és Washington megállapodott, hogy 2014 közepére fel kell számolni az összes szíriai vegyi fegyvert és a kialakításához szükséges termelési bázist. Ennek érdekében Szíria tagja lett a vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW). A legveszélyesebb anyagokat Szíria határain túl, egyebek között a Cape Ray amerikai hajón - a Földközi-tengeren -, illetve vélhetően Németországban semmisítik meg.

A mérgező anyagok megsemmisítésével kapcsolatos munkálatok finanszírozására az ENSZ és az OPCW keretében két alapítványt hoztak létre. Jelenleg itt több mint 10 milliárd dollárt helyeztek el. December végén Oroszország 75 teherautót és páncélozott gépkocsit biztosított Szíria számára a vegyi fegyverek biztonságos elszállításához, valamint tábori konyhákat, sátrakat a szállítmányok kíséretével és megsemmisítésével foglalkozó kontingens számára. Majd Vlagyimir Putyin megbízásából januárban Oroszország vezetésével megkezdődött a fegyverek elszállítása a megsemmisítés színhelyére. A fő útvonal a vízen halad, ezért különösen jelentős a feladata az orosz Haditengerészeti Flotta operatív egységének a Földközi-tengeren. Nyolc hadihajó és ellátó hajó tartozik a rajhoz, élén a Pjotr Velikij atomcirkálóval.

Január 15-én közölték, hogy számos európai különleges szolgálat képviselői látogattak el Damaszkuszba, hogy megvitassák az együttműködés kérdéseit a szíriai hatóságokkal. Ez pozitív jelzés. A szíriai törvényes hatóságok így nem mumusok a nyugati országok számára, akik ellen minden módon, akár szőnyegbombázással is harcolni kell. A hivatalos Damaszkusz ismét az államközi kapcsolatok teljes jogú jogalanya lehet. Moszkva ezt az álláspontot képviselte az egész szíriai konfliktus során, miközben - valamennyi nemzetközi norma ellenére - az egyik fél továbbra is bőkezűen szponzorálja Bassár el-Aszad külföldi ellenfeleit.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 351 megtekintés

Videó: 47 972 042 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887877

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh