Kockázatos kaland - így jellemezi a nyugati média Ciprus azon szándékát, hogy megengedje az orosz hadseregnek a Limassol kikötő és Paphos légibázis használatát. És bár csak rendkívüli esetekről van szó, a NATO-elemzők aggodalmukat fejezték ki a még nem aláírt megállapodás miatt.

A média – elsősorban a ciprusi sajtó jelentéseiből az következik, hogy az elmúlt kilenc hónapban Szergej Sojgu orosz és Fotis Fotiu ciprusi védelmi miniszter tárgyalásokat folytatott. Ennek eredményeként született meg a ciprusi kormány döntése, hogy szükség esetén orosz hadihajók és repülőgépek rendelkezésére bocsátja a Limassol kikötőt és Andreas Papandreou légibázist. Amint azt Fotis Fotiu fogalmazta, ez a lépés Moszkva és Nicosia közötti együttműködés erősítéséről tanúskodik. Ugyanakkor a honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Oroszország kizárólag rendkívüli helyzet esetén és humanitárius missziókban fogja használni a repülőteret és a kikötőt. Az orosz hadsereg nem használhatja a kikötőben és a repülőtéren levő raktárakat.

Annak ellenére, hogy ez a megállapodás nagyon korlátozott lehetőségeket biztosít az orosz légierőnek és haditengerészetnek, és a dokumentumot még nem is írták alá, egyes elemzők szerint Oroszország az u.n. „soft power-t”, azaz puha erőt alkalmaz Ciprussal szemben, hogy katonai hídfőt hozzon létre a szigeten. „Ebben a helyzetben egy kockázatos kaland nyilvánvaló nyoma látható, amely kalandot Nicosia és Moszkva közösen indított” – állítja Boris Kalnoki a Die Welt befolyásos német napilapban megjelent cikkében.

Semmi meglepő nincsen abban, hogy Oroszország megkérte Ciprust: szükség esetén tegyék lehetővé számára a bázisok használatát – állapítja meg Ruszlan Puhov szakértő:

Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a humanitárius segélyt szállító orosz katonai repülőgépek leszállhassanak ott. Érthető, hogy ez a fajta megállapodás nem tetszik Oroszország ellenfeleinek és azoknak, akik nem szeretnék, hogy Ciprus független kül- és védelmi politikát folytasson. Mint tudjuk, Ciprus nem tagja a NATO-nak, de tagja az Európai Uniónak. Az EU-nak egyfajta közös politikája van, így lehetséges, hogy Brüsszel követeli: ne működjön együtt velünk.

Úgy tűnik, hogy teljes értékű haditengerészeti és légi bázis létrehozása Cipruson Oroszország számára csak nagyon távoli jövőben lehetséges, ha egyáltalán reális. Annál is inkább, mert Nikos Anastasiadis, Ciprus jelenlegi elnöke a NATO-tagságra törekszik. A nyugati elemzők becslése szerint pusztán az a lehetőség hogy repülőgépek és hajók tankoljanak Cipruson, jelentősen megnöveli az orosz légierő és haditengerészet működési kapacitását. És miért nem?

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 406 megtekintés

Videó: 48 311 817 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922250

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh