Az orosz miniszterelnök aláírta hétfőn azt a rendeletet, amelynek alapján Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszer-embargót január 1-jétől, az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabad-kereskedelmi megállapodás hatályba lépésének napjától.

Oroszország hónapok óta azzal fenyeget, hogy betiltja az ukrán élelmiszerimportot, ha nem vezetnek sikerre a három fél – az Európai Unió, Moszkva és Kijev – között folyó tárgyalások a szabad-kereskedelmi megállapodás megvalósításáról. Még hétfőn is tartottak miniszteri szintű egyeztetést Brüsszelben, de nem született kompromisszum, a felek nem jutottak dűlőre a vitás kérdésekben – közölte Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pár órával korábban, a helyetteseivel hétfőn tartott tanácskozáson bejelentette, hogy aláírta az ukrán élelmiszerimportot betiltó rendeletet.

Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit úgy indokolta, hogy „félti piacát az Ukrajnán keresztül a Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől”.

Putyin szerint nem szankció

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten írta alá azt rendeletet, amellyel kizárták Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabad-kereskedelmi övezetből. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az Ukrajna területéről érkező áruk vámkötelesek lesznek. Putyin tagadta, hogy ez a döntés bármiféle szankció lenne.

Petro Porosenko ukrán elnök elismerte, kárt okoz az ukrán gazdaságnak, hogy Moszkva felfüggeszti a preferenciális vámtarifákat. „Készek vagyunk megfizetni szabadságunk és európai választásunk árát” – mondta.

Oroszország és Ukrajna példátlan válságba sodródott, miután 2014 elején a Nyugat-barát erők elűzték az oroszpárti Viktor Janukovics ukrán elnököt, és átvették a hatalmat. Moszkva bekebelezte a Krím félszigetet, majd fegyveres konfliktus alakult ki Ukrajna területén oroszbarát szeparatisták lázadása nyomán.

Forrás: mno.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 834 013 megtekintés

Videó: 49 012 838 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042225

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh