A kísérleti program számos olyan előnnyel jár, ami jó hatással van az emberekre – derül ki néhány interjúból, amely az elmúlt 5 hónap tapasztalatait összegzi a finneknél.

Januárban indult el Finnországban az a program, amely kísérleti jelleggel 2000 embernek ad havi 560 eurót. A kiválasztottaknak nem kell elszámolniuk a kapott támogatással, egyedül azt kötötték ki az alapjövedelem feltételeként, hogy azok, akik megkapják, nem igényelhetnek más típusú szociális segélyt, így munkanélküli segélyt sem. Amennyiben találnak munkát, továbbra is kapják a havi 560 eurót. A bürokrácia és a szegénység csökkentésére indult, Európában úttörőnek számító kezdeményezés első 5 hónapjáról kérdezte a Business Insider és az Economist a véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket.

Juha Jarvinen fiatal munkanélküli családfő Nyugat-Finnország egyik kis falujában, Jurvában él családjával. Az Economistnak adott interjúban azt mondta, annak ellenére, hogy kapja a juttatást, nem állt le a munkakereséssel. Korábban többször kapott ajánlatot részmunkaidős állásokra, egy ilyen munka azonban nem vállalható számára, mivel veszélyeztetné a társadalombiztosítási juttatásait. Helyette inkább saját vállalkozás elindításán dolgozik, az alapjövedelemnek köszönhetően pedig kisebb rajta a nyomás, az adminisztrációval járó felesleges köröket sem kell lefutnia, így kevesebbet stresszel a hétköznapokban.

Egy másik médiumnak, a Kera News-nak így nyilatkozott Marjukka Turunen, a projekt mögött álló Finn Társadalombiztosítási Intézet, a Kela vezetője egy másik résztvevő tapasztalatairól: „Volt egy nő, aki azt mondta, hogy minden alkalommal félt, amikor megcsörrent a telefon, mert attól tartott, a munkaügyi központ hívja egy munkaajánlattal. Mivel a nő idős szüleit gondozta, nem tudta volna elvállalni a felajánlott munkát.”

Ez azonban csak két tapasztalat. Mivel még csak 5 hónap telt el, hosszú távú következtetéseket még nem lehet levonni a program sikerességéről. 2018 végén áll majd rendelkezésre a szükséges információ és akkor egy nagyszabású elemzés után fogják összegezni a tapasztalatokat. A terv azonban az, hogy kiterjesszék a kísérletet az alacsonyabb jövedelmű csoportokra és részmunkaidőben dolgozók, szabadúszók és kisvállalkozók bevonását is tervezik.

A programnak azonban sok kritikusa is akad. Finnország legnagyobb szakszervezete, az egymillió főt képviselő SAK vezető közgazdásza szerint az intézkedés rossz irányba fordítja a szociálpolitikát. Ilkka Kaukoranta azt mondta a Bloomberg riporterének, hogy a modell „lehetetlenül drága, mivel öt százalékkal is növelheti a költségvetési hiányt.”

Forrás: globoport.hu / futurism.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 486 megtekintés

Videó: 47 976 371 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888175

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh