A linuxos szoftverrel kiegészített mesterlövész puskák a célzásban és a találat elérésében is segítenek.

A TrackingPoint nevű amerikai cég a Las Vegas-ban megrendezett SHOT fegyverexpón mutatta be legújabb fejlesztéseit, amelyek között az 500-as sorozatú, számítógépes szoftverrel kiegészített félautomata, úgynevezett Smart Rifle is megtalálható volt, ez utóbbit pedig a hadsereg is kinézte magának, egyelőre egy korlátozott teszt céljából.

A fegyver érdekessége, hogy teleszkópjában egy Linux operációs rendszert futtató mini-számítógép kapott helyet, ez pedig a célzásban és a megfelelő találat elérésében is segíti a kezelőt. Az úgynevezett okos puskával a kezünkben mindössze meg kell jelölnünk a kívánt célpontot, ezt követően pedig a szoftver a mellékelt érzékelők segítségével felméri az időjárási és domborzati viszonyokat, majd pedig kiszámítja, hogy merre is kell tartanunk a fegyvert a találat eléréséhez. A cég marketingesei szerint fél kilométeren belül a teljesen kezdők is a profi mesterlövészek szintjét érhetik el, ennek azonban ára is van.

Az egyes példányok ára ugyanis 10 és 28 ezer dollár között mozog, ezekből az amerikai hadsereg is mindössze hat példányt rendelt meg, hogy az első körben felmérjék, az érdekes megoldásnak mennyiben lehet helye a profi környezetben. Természetesen magánszemélyek is hozzájuthatnak a fejlesztéshez (az előírt biztonsági vizsgálat és az engedélyek beszerzése után), ők pedig már most kipróbálhatják, mennyi változást jelent a szoftver által irányított célzás - ez egyébként a legfeljebb az óránként 10 mérföldes sebességgel mozgó célpontok ellen lehet hasznos.

Amennyiben a hadsereg tesztje sikerrel zárul, a TrackingPoint megoldása a fejlesztők reményei szerint a DARPA által kifejlesztett lézeres célzóberendezésekkel megosztva sütkérezne a rivaldafényben.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 446 megtekintés

Videó: 48 312 806 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922502

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh