A fenyegető bankválság miatt meg kell támogatni 150 milliárd euró közpénzzel az Európai Unió bankjait a legnagyobb német hitelintézet, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint.

David Folkerts-Landau a Die Welt című lapnak nyiltakozva rámutatott, hogy az év eleje óta a bankrészvények árfolyama csaknem 50 százalékkal csökkent, ami súlyos következményekkel járhat, mert a pénzügyi rendszer másként működik, mint péládul a cementgyártás: "az egyik szereplő kiesése nem előny a többieknek, hanem nyomás alá helyezi az egész rendszert".

Ráadásul a bankrendszer gondjai "egy sokkal nagyobb baj jelei: Európa szenved a gyenge növekedéstől és közel van egy veszélyes deflációhoz, miközben az államokat nagy adósságteher nyomja" - mondta a szakember, aki szerint mindez azt jelzi, hogy "Európa súlyosan beteg" és "extrém gyors" kezelésre van szüksége, különben "baleset" történhet.

A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az Egyesült Államokban a 2008-ban elmélyült pénzügyi válság idején költségvetési forrásból magáncégek - bankok, biztosítók és autógyárak - feltőkésítésére szervezett program (TARP) mintájára közpénzből kell megerősíteni a bankokat az EU-ban. Azonban a több mint 450 milliárd dolláros TARP-nál kisebb beavatkozást kell elvégezni, egy 150 milliárd eurós program elég lesz a bankok tőkehelyzetének stabilizálására - mondta David Folkerts-Landau a Die Welt honlapján hétfőn közölt interjúban.

Arra a felvetésre, hogy egy "európai TARP" nem fér össze az uniós szabályokkal, amelyek szerint először a tulajdonosokat és a hitelezőket kell bevonni a bankszanálásba, és csak utánuk léphet be az állam, a Deustche Bank vezető közgazdásza azt mondta, hogy a bankszanálási irányelv ugyan jó, mert fegyelemre ösztönöz, de a lehető legrosszabbkor vezették be, még azelőtt, hogy a bankrendszer stabilizálódhatott volna.

Ezért a szabályok betartása többet ártana, mint amennyit használna és "válságba vezetné a bankokat, és rajtuk keresztül Európát".

Az olasz bankrendszer állapotáról szóló hírekről azt mondta, valószínűleg csak az "alsó határt" mutatják azok az adatok, amelyek szerint 350 milliárd euró rossz hitel van az olasz bankoknál, és "konzervatív számítás" lehet, hogy 40 milliárd euróra van szükség feltőkésítésükhöz.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 703 914 megtekintés

Videó: 48 917 179 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025305

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh