Az Európai Unió arra készül, hogy eddig példátlan bírságokat szabjon ki Spanyolországra és Portugáliára a két ország túlzott költségvetési hiánya miatt.

Az eurozóna pénzügyminiszterei megállapodtak arról, hogy hivatalosan kinyilvánítják; Spanyolország és Portugália súlyosan sérti az Európai Unió közkiadásokkal kapcsolatos szabályozását – ami kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy később erre alapozva tényleges bírságokat szabjanak ki.

Az Európai Bizottság annak ellenére javasolta az uniós előírások sértésének deklarálását, hogy tartanak attól: a bírságok kiszabása még jobban aláássa Brüsszel tekintélyét, és erősítheti a tagállamok önállósodási törekvéseit.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke szerint holnap az eurozóna tagjai névtelen szavazással fogják elfogadni a bizottság ajánlásait. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hétfőn szintén azt mondta, hogy a két országra bírságot kell kiszabni. Kijelentése azonban diplomáciai feszültséget okozott Németország és Portugália közt – utóbbi a német nagykövetet behívatta, és magyarázatot követelt.

Miközben Németország támogatja a költségvetési hiány miatti bírságolást, a francia pénzügyminiszter, Michel Sapin viszont élesen kritizálta a javasolt eljárást. Szerinte figyelembe kell venni, hogy Portugália az elmúlt egy évben jelentősen csökkentette a hiányt, és látható erőfeszítéseket tesz a költségvetés kiegyensúlyozására. Sapin szerint “nem érdemlik meg ezt a fajta szigorú fegyelmezést.”

Az uniós szabályozás szerint, miután a döntést kinyilvánították, az EU 28 tagállamának pénzügyminiszterei fogják jóváhagyni. A két országnak azonban joga van hivatalos úton tiltakozni és kezdeményezni a szankciók semmissé nyilvánítását, ha bizonyítják elkötelezettségüket a költségvetés stabilizálására vonatkozóan.

A 2008-as pénzügyi válság Spanyolországot és Portugáliát is recesszióba taszította. 2015-ben a spanyol költségvetési hiány a GDP 5,4%-a volt, ami valóban jelentős csökkenés a 2012-es 10,4%-hoz képest. Portugália a 10%-os hiányról 2015-re 4,4%-ra csökkentette a deficitet, de ez még mindig nem felel meg az EU által előírt 3%-os hiánycélnak. Az uniós előírások szerint az EU az adott ország GDP-jéhez mérten 0,2%-os bírságot szabhat ki. A két ország megbírságolása az euroszketicizmus további erősödéséhez vezethet Európa-szerte – különösen a britek kilépése után.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide... Kattintson ide... Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 753 megtekintés

Videó: 48 305 414 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921323

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh