Horvátországban az év elején a svájci frankban felvett hitelek átlagkamata a korábbi mintegy 5,5 százalékról 3,23 százalékra csökkent a január elsejétől hatályos fogyasztói hitelezésről szóló törvénynek köszönhetően - írták kedden az országos horvát napilapok.

Az új törvény azokra a devizákra vonatkozik, amelyek árfolyama legalább 20 százalékkal erősödött a szerződéskötéshez viszonyítva. Horvátországban egyelőre csak a svájci frank haladta meg ezt a határt.

Az új törvénynek köszönhetően mintegy 56 000 horvát polgár hiteltörlesztése csökken. A Frank egyesület - az alpesi valutában eladósodott polgárok érdekvédelmi szervezete - számításai szerint a törlesztőrészletek havi átlagban 10 és 20 százalék között csökkenek. Az érdekvédők szerint így az adósoknak mintegy 18 és 25 ezer forintnak megfelelő kuna marad a zsebében havonta.

Ez nagy megkönnyebbülés egy olyan országban, ahol az öt éve tartó válság megközelítőleg 200 ezer munkahely elvesztéséhez vezetett és az életszínvonal is csökkent- jegyzi meg keddi számában a Jutarnji list. A horvát törvényhozás 2013 novemberében fogadta el a Fogyasztói hitelezésről szóló törvényt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 124 megtekintés

Videó: 48 302 955 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921041

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh