Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és így ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére - mondta ki ítéletében az Állandó Választottbíróság.

Hágai székhelyű bíróság kedden hirdette ki annak a nemzetközi eljárásnak az eredményét, amelyet a Fülöp-szigetek kezdeményezett a Kínai Népköztársaság dél-kínai-tengeri területi követeléseinek megkérdőjelezésére.

A bíróság kimondta, hogy Kína nemzetközi törvénybe ütköző módon megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását azzal, hogy a szigetországhoz közeli zátonyokon terjeszkedik, vitatott területen halásznak - megzavarva és korlátozva ezzel a Fülöp-szigeteki halászatot - és nyersanyag-kitermelést folytat. A nemzetközi szerződések megsértése mellett tevékenységével állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában. A mesterségesen feltöltött szigetek pedig nem növelik a tengerészeti övezetet - tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a Fülöp-szigetek partvonalától számított 200 tengeri mérföldes körzetbe eső szigetek, zátonyok, homokpadok nem tartoznak Kína gazdasági övezetébe.

A döntés hivatalosan érvényteleníti azt a - környékbeli és távolabbi országokat is zavaró - területi igényt, amelyet Kína kilenc vonallal határolt be a Dél-kínai-tengeren, és történelmi hivatkozásokkal követel magának.

A bíróság azt is megjegyezte, hogy noha a kínai hajósok és halászok - a szomszédos országok lakosaihoz hasonlóan - történelmi idők óta éltek a Dél-kínai-tenger szigetein és használták őket, nincs bizonyíték arra, hogy Kína a történelem folyamán kizárólagos ellenőrzése alatt tartotta volna a területet vagy azok erőforrásait.

Fülöp-szigetek 2013 januárjában fordult az hágai bírósághoz a megoldhatatlannak tűnő tengeri területi viták rendezésének elősegítése és a kapcsolódó jogi kérdések tisztázása céljából.

Manila panaszait az ENSZ Tengerjogi Egyezményére (UNCLOS) alapozva fogalmazta meg, amelyet mindkét ország, a Fülöp-szigetek és Kína is ratifikált. Álláspontja szerint e nemzetközi szerződés kizárja Kínának a dél-kínai-tengeri területekre kivetett igényét.

Peking kategorikusan elutasítja és semmisnek tekinti a hágai Állandó Választottbíróság döntését

Peking kategorikusan elutasítja a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság kedden kihirdetett döntését, és a Fülöp-szigetek által egyoldalúan kezdeményezett eljárást lezáró döntést semmisnek tekinti, amely rá nézve kötelező hatállyal nem rendelkezik.

A Kínai Népköztársaság kormánya közleményben tudatta, hogy a döntést nem fogadja el, a választottbíróság joghatóságát nem ismeri el.

Az ötpontos közlemény hangsúlyozza: Peking már a kezdetektől nyilvánvalóvá tette, hogy az eljárásban nem kíván részt venni, álláspontja szerint szuverenitást érintő kérdésben a hágai intézménynek nincs hatásköre állást foglalni. Kína szerint az eljárás ellentétes a nemzetközi joggal és a nemzetközi választottbírósági gyakorlattal.

A külügyminisztérium szerint Manila kezdeményezése rossz szándékú volt, nem a két ország közötti vita rendezését szolgálta, hanem Kína területi szuverenitásával összefüggő jogainak megkérdőjelezését. Ebben az értelemben a választottbíróság megsértette a nemzetközi törvényeket.

Az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) a tengeri határok kérdésében nem tesz lehetővé kötelező érvényű vitarendezést - állapítja meg a kínai közlemény. Mint utalt rá, Kína ezzel kapcsolatos jogának fenntartását 2006-ban írásban külön is deklarálta.

Peking úgy véli, hogy a választottbírósági határozat nem csak ellentétes az UNCLOS szellemével, de "súlyosan megsérti egy szuverén állam (Kína) törvényes jogait, igazságtalan és törvénytelen". "Kína szuverenitása és tengeri jogai semmilyen körülmények között nem sérülhetnek effajta döntések által" - hangsúlyozta.

Peking ezért kifejezte tiltakozását és kijelentette: sosem fogad el semmiféle követelést vagy lépést, amely ilyen döntéseken alapul.

A kínai kormány megismételte, hogy nem fogadja el a harmadik fél bevonásával történő vitarendezés semmilyen formáját, sem a "Kínára kiszabott" megoldásokat. A fennálló vitákat tárgyalásos úton és konzultációkkal kívánja rendezni, történelmi tényekre alapozottan, a térségi béke és stabilitás fenntartásával - olvasható a kínai külügyminisztérium közleményében.

Az Állandó Választottbíróság kedden kihirdetett állásfoglalása szerint Kína nem rendelkezik jogi alappal a Dél-kínai-tenger természeti kincseire vonatkozó történelmi hivatkozású követeléseihez. Megállapították: e "történelmi jogok" ellentétben állnak az UNCLOS-szal, továbbá azt is kijelentették, hogy Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 660 129 megtekintés

Videó: 48 866 335 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017488

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh