A világ leggazdagabb országai egyre növekvő mértékben Kínába és egyéb fejlődő gazdaságokba “helyezik ki” szén-dioxid-kibocsátásukat - ismertette az ENSZ egy előkészítés alatt álló tanulmányát a The Guardian brit lap a honlapján.

A légköri szennyezés “kihelyezése” olyan elektronikus termékek, köztük okostelefonok, olcsó ruházati cikkek és más javak formájában jelentkezik, amelyeket a fejlődő országokban állítanak elő, de az Egyesült Államokban és Európában fogyasztanak el.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) gondozásában készülő tanulmány szerint - amelynek kivonatos verziója jutott a The Guardian birtokába - a XXI. század első évtizedében a Földön kétszer olyan gyors ütemben nőtt a szén-dioxid és a többi üvegházhatást kifejtő gázok kibocsátása mint a megelőző három évtizedben. Ennek nagy része a széntüzelésre vezethető vissza, a legtöbb szenet pedig azok az erőművek égették el, amelyek az amerikai és európai fogyasztók számára különféle termékeket előállító kínai és más fejlődő országok feldolgozóipari üzemeit látják el energiával.

Kína és a fejlődő térség évi szén-dioxid-kibocsátása 2000 óta duplájára, 14 gigatonnára emelkedett. Ebből 2 gigatonna vezethető vissza az exportra gyártott termékekre.

Összességében Kína és a fejlődő világ feldolgozóipara már több szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint az amerikai és az európai feldolgozóipar együttesen - állapítja meg az IPCC tanulmánya.

Annak ellenére is, hogy már Kína, India és Brazília rohamosan duzzadó középosztálya is nagyban hozzájárul fogyasztásával a klímaváltozáshoz, a régió egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátása még messze elmarad Amerika és Európa mögött.

A klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának exportja nagyban akadályozza az országos statisztikákra alapuló kibocsátás-korlátozási erőfeszítések sikerét. Szakmai körökben már megkezdődött az egyeztetés arról, hogyan lehetne a kibocsátási felelősséget pontosabban elosztani az egyik országban gyártott, de a másikban felhasznált termékek után.

A felhasználókat kell, hogy valamiféle felelősség terhelje a határon túl gyártott termékek után - szögezte le Cynthia Cummis, a World Resources Institute üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának elszámolásával foglalkozó szakértője.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 706 megtekintés

Videó: 48 293 365 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920063

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh