A leggazdagabb kínaiak 10 százaléka birtokolja a teljes nemzeti vagyon több mint 60 százalékát - derül ki egy friss egyetemi jelentésből, amelyet a Pejcsing Csenpao pekingi napilap közölt kedden.

A csengtui pénzügyi egyetem által készített felmérés összeállítói nem a kínai statisztikai hivatal által közzétett adatokat, hanem a felsőktatási intézmény kutatói által készített, és több ezer diák által hónapokig gyűjtött kérdőívek válaszait vették alapul. A statisztikák átfogóak és reprezentatívak, csaknem 30 ezer kínai háztartás anyagi helyzetét tükrözik. A felmérésbe bevonták az ország 29 tartományát, Hongkongot, Makaót és Tajvant is - áll a lapban.

A kutatók szerint a jövedelmi egyenlőtlenségeket tükröző mutató, a Gini-index értéke tavaly 0,72 pont volt, jóval magasabb a hivatalosan - tizenhárom év kihagyás után - 2013-ban közzétett 0,47 pontos értéknél. A 0 és 1 között mozgó skálán a 0,4-es határon felüli értékek már komoly egyenlőtlenségeket tükröznek. A kérdés azért is kulcsfontosságú, mert az nagyon komoly társadalmi elégedetlenségek kiindulópontját jelentheti az országban. A jövedelmi egyenlőtlenségek hosszú évek óta a kínai emberek legnagyobb aggodalmai között szerepelnek a Társadalomtudományi Akadémia rendes éves felmérése szerint.

Bár a jövedelmi egyenlőtlenség hatalmas, némi vigaszra adhat okot, hogy a mutató évek óta csökkenést jelez - írja a jelentés. Az index 2011-hez képest például 0,05 ponttal mérséklődött, annak további jelentős zsugorodásához ugyanakkor erőteljesebb központi politikára lenne szükség - állítják a kutatók.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 922 754 megtekintés

Videó: 49 084 666 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057541

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh