Az amerikai katonák az év végén elhagyhatják Afganisztánt, mert az ország hadserege kész az ellenőrzés átvételére az egész terület fölött - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök a kabuli parlamentben mondott utolsó beszédében.

A hivataláról leköszönő elnök megismételte álláspontját, miszerint nem írja alá az Egyesült Államokkal a kétoldalú biztonsági szerződést, amelynek értelmében az idei év vége után is maradnának amerikai katonák Afganisztánban.

Afganisztánban április 5-én elnökválasztás lesz, amelyen Karzai már nem indulhat. Az elnök március elején interjút adott a The Washington Post című amerikai napilapnak, és ebben kijelentette: a tizenkét éve tartó háborút nem Afganisztán, hanem az Egyesült Államok biztonsága és a nyugati érdekek miatt vívták, és az afgán nép sok fiát elvesztette a harcban, amely nem is az övé volt. Ha az Egyesült Államok azt akarja, hogy még ő írja alá a megállapodást, akkor előbb Washingtonnak azonnal béketárgyalásokat kell kezdenie a tálib lázadókkal, és felhagynia a civil otthonok elleni támadásokkal - mondta. Hangsúlyozta, hogy noha az amerikai népnek hálás, a washingtoni kormányra "nagyon haragszik".

Az Egyesült Államok és Afganisztán elvben megállapodott abban, hogy egy kétoldalú biztonsági megállapodás keretében maradnak Afganisztánban amerikai erők miután a zömük - a NATO-szövetséges kontingensekkel együtt - 2014 végéig kivonul az országból. Washington meglepetésére azonban Karzai tavaly ősszel nem volt és azóta sem hajlandó aláírni a megállapodást.

Az ilyen hosszú halasztás azonban akadályozza az amerikai erőket a tervezésben. Ezért Barack Obama elnök utasította a védelmi minisztériumot: készüljön föl arra az eshetőségre, hogy egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban 2014 után. Ezzel együtt azonban az amerikai elnök új álláspontot foglalt el. A Fehér Ház közleményt adott ki, amely szerint fenntartja azt a lehetőséget, hogy valamikor később, de még ebben az évben a két ország megköti a megállapodást.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 948 647 megtekintés

Videó: 49 098 552 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058962

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh