Elérhetővé vált az interneten Charles Darwin A fajok eredete című munkájának két kézzel írt vázlatoldala.

A dokumentumokat a 19. századi angol természettudós munkáit felvonultató Darwin Online nevű weboldalon tették elérhető, napra pontosan 161 évvel A fajok eredetének első megjelenése után (1859. november 24.) - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.  

"Darwin kézzel írta A fajok eredetének első vázlatát. A mű történelmi jelentőségét persze akkoriban még nem ismerték fel és csaknem az összes kézirat odaveszett, még Darwin saját gyermekei is rajzpapírnak használták. Ez a két oldal a ritka túlélők közé tartozik, és példátlan betekintést nyújt a világot megváltoztató könyv születésének folyamatába" - mondta a weboldalért felelős John van Wyhe tudománytörténész.  

Az eredeti kéziratból kilenc oldal magánkézben van, ebből mostantól kettőt a nagyközönség is tanulmányozhat. Mivel Darwin kézírása nehezen olvasható, ezért az eredeti szövegek gépelt formában is elérhetőek.  

A Darwin Online-ra újonnan felkerült egyéb fontos dokumentumok közé tartozik Darwin másik forradalmi művének, Az ember származása és a nemi kiválasztás című írása vázlatának egy oldala, Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése című, szintén nagyhatású művének két vázlatoldala, valamint a természettudós három levele, amelyet egy korábbi professzorának, valamint két kollégájának címzett.

Forrás: MTI