Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt - közölte szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület agrárkérdésekért felelős szóvivője.

A tanács kedden hivatalosan nem foglalt állást sem a javaslat ellen, sem mellette, a kérelem kiadásának megakadályozásához viszont egyértelmű, minősített többségű "nem" kellett volna, ám ez a szavazati súlyokat tekintve annak dacára sem sikerült, hogy négy tartózkodás mellett 19 ország ellenezte és csak öt támogatta a javaslatot.

Waite kifejtette, a tanács számára ma este lejár a hivatalos határidő, hogy megakadályozhassa a GMO-kukorica termesztésének jóváhagyását, a bizottság pedig ennek megfelelően fog eljárni.

"A tagállamok által alkotott jogi keretek között a bizottságnak nincs más választása, mint jóváhagyni ennek a génmódosított organizmusnak a termesztésére vonatkozó engedélykérelmet" - szögezte le a szóvivő.

A szóvivő arra is kitért, hogy a bizottság 2010-ben egy olyan javaslatot is előterjesztett, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy egészségügyi és környezeti okok mellett bármilyen más okból is megtilthassák az uniós szinten engedélyezett génmódosított növény termesztését vagy felhasználását, illetve felmentést kapjanak az uniós szintű engedélyt hatálya alól, ám ez a javaslat megrekedt a tagállamok között, a szakminiszterek tanácsában.

Waite ugyanakkor üdvözölte, hogy a tanács görög elnöksége ígértet tett arra, hogy a márciusban a környezetvédelmi tárcavezetők napirendjére kerül a kérdés.

Az MTI kérdésére, miszerint van-e határideje annak, hogy a bizottság kiadja a Pioneer 1507 termesztésére az engedélyt, Roger Waite közölte: nincs megszabott határidő, a szabályok azt írják elő, hogy a bizottságnak ezt indokolatlan késedelem nélkül kell megtennie.

Az uniós engedélyeztetési folyamatban az Európai Bizottságnak egy-egy bizottság véleményét kell kikérnie, amelyek az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szakvéleménye alapján döntenek. Ha a véleményező testület pozitív értékelést ad, az Európai Bizottság kiadja az engedélyt, ha negatívat vagy semmilyent, akkor a tagállamok szakminisztereiből álló tanács elé kerül a kérdés, akik minősített többséggel elutasíthatják az engedélyezést, de ha ez nem sikerül, az Európai Bizottság kiadja az engedélyt.

A szakminiszterek tanácsának keddi ülése után a Magyarországot képviselő Győri Enikő külügyminisztériumi államtitkár közölte: Magyarországon nem lesz GMO-termelés.

"Magyarországon ezt semmiképpen nem fogjuk megengedni, ha a feje tetejére áll az Európai Unió, akkor sem" - nyomatékosította.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 495 megtekintés

Videó: 48 288 795 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919687

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh